Guvernul Sandu a căzut; Cine sunt deputații care au susținut moțiunea și ce urmează

Autor: , in Politic / Populare / 12 noiembrie, 2019, 13:51

Guvernul condus de Maia Sandu a căzut la exact 5 luni de la preluare atribuțiilor, fiind demis în urma unei moțiuni de cenzură votate de 63 de deputați de la PSRM și PD.

În urma unei dezbateri a moțiunii de cenzură care a durat peste două ore, deputații socialiști și cei democrați au hotărât să susține demiterea Executivului.

Deși moțiunea a fost înaintată ca urmare a asumării de răspundere a Executivului pe un proiect privind modificări la Legea Procuraturii, discuțiile s-au axat în mare parte doar pe probleme economice și sociale, democrații și socialiștii venind cu mai multe reproșuri la adresa cabinetului de miniștri.

De cealaltă parte, premierul a prezentat mai multe statistici în favoarea Executivului pe care-l conduce, acuzând socialiștii și președintele Igor Dodon că și-au dorit căderea Guvernului din cauza unor interese de grup și pentru că nu-și doresc o justiție liberă.

În aceste condiții, Guvernul își va continua mandatul, cu atribuții limitate, până la învestirea unui nou cabinet de miniștri.

Începând de astăzi, începe numărătoare inversă a celor 3 luni în care Parlamentul este obligat să voteze un nou Guvern, altfel Legislativul urmând a fi dizolvat.

Parlamentul mai poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Președintele urmează, în următoarele zile, să convoace fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X