Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, oferă noi detalii despre tentativele de trafic de influență pe care le-a făcut deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Marți, Nemerenco l-a acuzat pe socialist chiar în Parlament, iar acum oferă detalii despre cum acesta a încercat să obțină funcția de vicedirector al Agenției Medicamentului.

Conform fostei ministre, Odnostalco „a trepătat permanent la minister, cerșind sfere de interese”.

„Dacă alți colegi de-ai lui veneau la minister pentru ca să se implice în situația unor spitale falimentare, ori în a căuta medici de familie pentru localități rurale, ori alte subiecte legate de problemele oamenilor, dl deputat Odnostalco niciodată nu s-a interesat concret de problemele sistemului, cu excepția medicamentelor”, a scris Nemerenco pe o rețea de socializare.

Redăm mai jos dialogul scris de fosta ministră în limba rusă, pentru a nu distorsiona mesajul.

– Госпожа министр, дайте нам должность замдиректора Агенства по лекарств…. (Doamnă ministru, dați nouă funcția de vicedirector al Agenției Medicamentului)
…. Кому нам? (Cui nouă?)
…. Ну нам, социалистам. Я разберусь кого назначим. (Nouă, socialiștilor. Eu voi decide pe cine trebuie de numit)
……,.
– Госпожа министр, я скажу вам честно, я заинтересован в должности директора Республиканского Наркологического Центра … (Doamnă ministru, vă spune sincer, sunt interesat de postul de director al Centrului Republican de Narcologie)
– Зачем Вам это, вы же не врач? (De ce aveți nevoie de asta, nu sunteți doctor)
– О, я знаю лучше проблемы отрасли чем все врачи-дураки которые там работают и ничего не делают. (O, știu mai bine problemele industriei decât toți medicii proști care lucrează acolo și nu fac nimic.)
– …….
– Как вы можете знать, это же такой специфический сектор? (De unde puteți ști, căci acesta este un sector specific)
– Я вам признаюсь, у меня интерес большой в этом. (Recunosc că am un mare interes pentru asta)
– ……. ?!
– В принципе я занимаюсь лечением зависимых от наркотиков за границей. (În principiu, tratez dependenții de droguri în străinătate)
…..
– И еще, я хочу полностью контролировать сектор Антидрог в стране. Создать агенство, включить все под нее и…. (Plus, vreau să controlez complet sectorul Antidrog din țară. Creați o agenție, includeți totul sub ea și …)

„Сe urmează după „и” cred că fiecare poate înțelege. Desigur, nu a primit nimic. Mai venea cu propuneri sa mă întâlnesc cu diferite persoane de prin țări arabe cointeresați în afaceri în medicina de la noi. De asemenea umbla cu delegații de partid din Cuba cu interese majore de a deschide spitale cubaneze la noi. Bine că nu au reușit și cu Coreea de Nord. De asemenea era mirat de ce nu ma întâlnesc cu companiile farmaceutice. „А зря” se râdea el de naiva de mine care ii răspundea că companiile trebuie să-și depună dosarele la AgMed și nu trebuie să ajungă pe piața locală prin ușa din spate a ministerului. Au mai fost și altele, dar Dumnezeu cu dânșii, îmi e silă să le înșir. Nu a primit niciodată nimic. Nici măcar asigurări. Vedeam cum fierbea socialistul cu intenții capitaliste din el… Era nevoit să rabde atunci. Acum nu. Acum s-a desfășat”, se mai arată în mesajul Alei Nemerenco.

În replică, Vladimir Odnostalco a adus mai multe critici la adresa fostei ministrei, precizând că vizitele sale la ministerul Sănătății țineau doar de a semnala problemele din sistemul de sănătate.

„În calitate de specialist nu ai reușit să faceți nimic, nu v-ați deranjat să vizitezi un alt spital decât cel din Cărpuneni (ați fost nevoită să mergeți acolo). Acum că ați rămas fără post, adoptați cu succes profesia Gossip Girl. Repet, așa cum am spus și la ședința Parlamentului – am fost la d-voastră strict pentru probleme de lucru. Am încercat fără succes să vă transmit care sunt problemele din sistemul de sănătate. V-ați închis în biroul și de acolo ați făcut mai multe întâlniri nefericite pentru sistem, dar benefic exclusiv pentru d-voastră”, a reacționat deputatul socialist.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here