Ștefan Gligor: Învestirea Guvernului Chicu nu s-a făcut fără implicarea lui Plahotniuc, care mai influențează lucrurile în PDM

Autor: , in Politic / Populare / 16 noiembrie, 2019, 12:01

Căderea Guvernului condus de Maia Sandu și învestirea altui Cabinet condus de Ion Chicu nu s-ar fi făcut fără implicarea oligarhului Vladimir Plahotniuc, care odată fugit din țară păstrează legătura cu democrații. Cel puțin asta declară avocatul Ștefan Gligor. Mai mult, acesta spune că, în iunie curent, când PDM și PSRM negociau o coaliție de guvernare, Chicu a fost prim-ministrul de compromis a democraților, iar candidatura acestuia a fost analizată inclusiv la Moscova.

„Coaliția PDM-PSRM nu este una neformală, ci reală, faptică, probată prin numirea unui guvern, în care o jumătate de oameni sunt afiliați direct PDM. Mai există un zvon de la oameni bine informați că domnul Chicu era prim-ministrul de compromis în negocierile din primăvară dintre PSRM și PDM, candidat propus inclusiv la Moscova. Acum Chicu, ministrul de Finanțe al lui Plahotniuc, care a băgat bugetul statului în proiecte dezastruoase, populiste, care l-a pustiit de miliarde de lei, pretinde astăzi că este un tehnocrat, dar nu știe cum stau lucrurile la CSP sau CSM. El are un domeniu îngust pe care îl cunoaște, dar nu a avut caracterul nici măcar în calitatea de ministru al Finanțelor să echilibreze acel buget și să oprească PDM de mituirea alegătorilor din bugetul public. În primăvară PDM l-a vrut prim-ministru în coaliția PDM-PSRM, iar acum el este băgat prim-ministru tehnocrat din partea lui Dodon. Oare cât de proști crezi că sunt cetățenii acestei țări încât să crezi că această gogoașă va merge”, a declarat Gligor în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

Juristul, expert în politici publice, care a participat la concursul organizat de Ministerul Justiției pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror, susține că demiterea Guvernului Sandu și învestirea unui nou Guvern în mai puțin de 24 de ore a fost pregătită cel puțin de acum 2-3 luni.

„PSRM văzând că Blocul ACUM a luat lucrurile în serios și se apucă și de reforma justiției a aranjat repede lucrurile. Acest pas vorbește despre cine sunt în realitate socialiștii și Igor Dodon. În 24 de ore au învesti un guvern, dar pregătit de mult timp. Eu am aflat despre aceste pregătiri acum 2-3 zile, dar alții le cunosc de 2-3 luni. Socialiștii au pregătit minuțios această lovitură lașă și întrebarea era care va fi pretextul. Acum justiția este pretextul. ACUM și-a dorit acest o justiție corectă, dar socialiștii nu. Problema cea mare este în Igor Dodon, care are restanțe la capitolul justiție și are temeri vădite. Aceste trădări și numirea guvernului pseudo tehnocrat sunt sigur că nu s-au făcut fără implicarea lui Plahotniuc, deoarece el păstrează o influență enormă, să nu uităm de finul și alți apropiați ai lui din PDM”, a mai declarat Ștefan Gligor.

Cu referire la asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului privind Legea Procuraturii, juristul susține că prin acesta este primul indiciu că Maia Sandu din postura de politician s-a maturizat.

Și deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, susține că reformarea justiției și alegerea unui procuror general interimar i-a făcut pe deputații PDM și PSRM să își dea mâna și să demită Guvernul Sandu, de teamă că ar fi ajuns subiectul investigațiilor.

„Ceea ce s-a întâmplat denotă că acești indivizi care au votat pentru demiterea Guvernului condus de Maia Sandu și învestirea unui guvern așa numit tehnocrat s-au speriat, au înnebunit practic, când și-au dat seama că Republica Moldova ar putea avea un procuror general care nu este controlat de ei. S-au unit pentru a nu admite asta, deoarece la ei sunt foarte mulți cu pufușor pe botișor. Un procuror general independent ar fi inițiat investigarea tuturor fărădelegilor comise de ei și, bine înțeles, acest lucru nu a putut fi acceptat de cei care au votat demiterea Guvernului condus de Maia Sandu”, a declarat Litvinenco.

Deși PDM și PSRM resping că ar fi creat o coaliție, Litvinenco punctează că majoritatea dintre aceste două partide este formată, în susținerea ipotezei venind deciziile luate împreună în ultima săptămână.

„Avem situația când o majoritate PD-PSRM există, o majoritate care se vede și din cosmos, pentru că au votat pentru demiterea unui guvern și învestirea altui guvern. A fost un scenariu pe care noi l-am examinat, deoarece au existat atenționări precum că Dodon pregătește debarcarea Blocului ACUM de la guvernare. Noi nu ne-am gândit că acest lucru se va întâmpla atât de repede și frica față de procurorul general independent va fi chiar atât de mare. Ne-am gândit că va încerca să dea jos Guvernul după ce va fi aprobat bugetul pe pretexte de genul înrăutățirii situații sociale”, a mai declarat Sergiu Litvinenco.

Amintim că, marți, 13 noiembrie, 63 de deputați PDM și PSRM au votat demiterea Guvernului condus de Maia Sandu. A doua zi seara, Igor Dodon a anunțat că, consilierul său Ion Chicu este candidatul propus pentru funcția de prim-ministru, iar a doua zi, 15 noiembrie, acesta a fost votat de 62 de deputați PDM – PSRM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *