Foto: dw.com/AP

Reapariția lui Vladimir Plahotniuc, cu un comentariu pe Facebook, a stârnit destul de multă rumoare ieri în spațiul public. Unii s-au grăbit să-i atribuie o parte din „meritele” căderii Guvernului Sandu, alții au prevestit, panicați, o reîntoarcere acestuia.

Am văzut și comentarii din partea unor lideri politici, lideri deja ai opoziției, care au și mers pe teoria conspirației, spunând că Dodon și Plahotniuc ar discuta de câteva luni, ticluind căderea Guvernului.

De altfel, reapariția lui Plahotniuc de ieri i-a bucurat, cel mai mult, pe liderii Blocului ACUM. Care reveniți în opoziție au și început a arunca pietre în grădina acestuia pentru căderea Guvernului, punându-l la același nivel cu Dodon și invocând, din nou, „binomul” Au revenit la retorica ce i-a consacrat și care le-a adus puncte politice importante în ultimii ani.

Ce par să uite, sau să ignore aceștia, e că până mai ieri au fost la guvernare. Și s-au aflat acolo timp de 5 luni. O perioadă în urma căreia să revii în spațiul public și să dai iar vina pe Plahotniuc devine deja cel puțin neserios. În primul rând ar trebui să se uite în propria curte, să analizeze foarte bine unde s-a greșit. Și s-a greșit mult. Abia mai apoi să caute iar vinovați.

Frământările lui Filip

Mult mai puțin fericit s-a arătat Pavel Filip. Cel care se chinuie, în special în ultimele săptămâni, să arate că el este adevăratul lider al Partidului Democrat și că decizii acolo fără el nu se iau.

„Plahotniuc nu are nicio legătura cu votul PD-ului din Parlament” și „PD-ul are acum un nou drum pe care a decis să meargă”, sunt principalele două teze pe care Filip a încercat să le transmită, la câteva ore de la apariția postării lui Plahotniuc.

Mai clar decât niciodată Filip a încercat o delimitare de Plahotniuc. Una pe care probabil și-o dorește sincer. Doar că are o mare problemă în spate. Orice ar declara, orice gest ar face, imaginea PD-ului va sta mereu în umbra lui Plahotniuc. Mai ales că nu mai devreme de 5 luni în urmă, chiar el apărea stoic în dreapta micului dictator eșuat strigând „Iuda” în adresa lui Dodon și aruncând curcani în curtea Președinției. Același Dodon, în mâna căruia a contribuit și el să transmită toată puterea, măcar și prin simplul său vot din Parlament, la demiterea Guvernului Sandu și instaurarea celui nou.

Șansele de a demonstra că PD e alt partid decât pe vremea lui Plahotniuc devin și mai mici pentru Filip atâta timp cât va ține în jurul său, în continuare, oameni gen Candu, Andronachi, Borsetca sau Cebotari. Pe care, apropo, nu i-am auzit niciodată, nici măcar după mesajul de ieri al lui Plahotniuc, să se delimiteze în vreun fel de acesta. Ba din contra, unii dintre ei, în special Candu, continuă să fie avocați fervenți ai nașului în orice apariție publică.

Marea problemă a lui Filip e că are de condus un partid format din oportuniști și trădători. Oameni despre care probabil nici el astăzi nu mai știe ai cui sunt. Ai lui Plahotniuc? Ai lui Dodon? Ai ambilor? Dar și mai important, câți și în ce grupare se află?

Iluzia lui Plahotniuc

Iar Vladimir Plahotniuc a încercat, prin această apariție după aproape trei luni de tăcere, să-și dea mult mai multă importanță decât are. Din tot textul, în mare parte o logoree, merită remarcat doar ultimul paragraf, acolo unde oligarhul fugar (ironia sorții) încearcă să lase clar de înțeles că „eșecurile geopolitice” pot fi reparate, făcând apel la „pragmatism” și încheind cu „un totul este posibil” atât de bine-i caracteristic atunci când era în Moldova și chiar nu prea mișcau prea multe fără el.

Un fel de „dacă revin eu în cărți” să vedeți ce surprize apar. Aș face chiar o paralelă cu „nu vă las eu de capul vostru”, cel de cu exact două săptămâni înainte de fugi cu coada între vine din Republica Moldova. Probabil ticluind acest text împreună cu cei care stăpânesc mai bine decât el limba română, Plahotniuc a trăit preț de câteva momente zilele când era mare și important în Republica Moldova. Dar cam la atât se mai rezumă puterea de altă dată a lui Plahotniuc – o iluzie.

Nu neg, controlând încă cel mai mare trust media din țară, având în Parlament câțiva oameni de încredere în frunte cu Candu, gestionând în continuare anumite procese economice din țară, Plahotniuc mai are încă forță. Nici pe departe însă într-atât de multă încât să-și permită să se întoarcă în Moldova, mai ales în viitorul apropiat.

Pentru că aici îl așteaptă niște cătușe. Cătușe pe care nimeni, niciodată, nu-și va permite să i le scoată. Pentru că cine va face asta va fi terminat politic.

Din „marele PD” pe care l-a construit odată, astăzi fosta sa grupare mafiotă s-a transformat în cel puțin trei grupuri de interese. Iar cel mai important dintre ele nu se mai află nici sub controlul său și nici al lui Filip.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here