Pentru implementarea celor șapte inițiative sociale, anunțate luni de șeful statului Igor Dodon și care, de fapt, aparțin Guvernului condus de Maia Sandu, vor fi alocate circa 1,1 miliarde de lei în bugetul de stat pentru anul 2020. Cel puțin asta arată calculele noului ministrul al Finanțelor, Serghei Pușcuța.

„Calculele au fost făcute. Sumele respective sunt bugetate la partea de cheltuieli în proiectul bugetului 2020. Din toate calculele se vede că bugetul este unul echilibrat, sustenabil. Au fost calculate 1,1 miliarde lei”, a declarat Pușcuța.

De partea cealaltă, prim-ministrul Ion Chicu spune că, la momentul preluării portofoliului, la 14 noiembrie, pe conturile bugetului de stat erau resurse financiare în valoare de 4 miliarde de lei, iar bani pentru implementarea celor anunțate de Dodon au fost planificați de mult timp și urmează să fie alocați.

„Banii pentru majorări sunt planificați demult. Nu este nimic extraordinar. Banii nu se acumulează nici de prim-ministru, nici de nimeni, ci de la contribuabili. Vreau să vă comunic că situația este complicată, exact așa cum era cu o lună în urmă sau în iunie. Pe conturile bugetului public la 14 noiembrie erau 4 miliarde de lei. Este adevarat că pe conturi au intrat sume semnificative din granturile acordate de partenerii externi, inclusiv UE, FMI”, a declarat Chicu.

Citește și: (VIDEO) Dodon a plagiat inițiativele Guvernului Sandu

Amintim că, șeful statului Igor Dodon anunța luni că, în zilele de weekend a avut mai multe ședințe cu membrii noului Guvern și a identificat resurse financiare pentru a implementa mai multe proiecte sociale. Ceea ce a evitat să spună președintele este că, măsurile enunțate de el luni nu îi aparțin, acestea fiind proiectele Guvernului condus de Maia Sandu, incluse în „Bugetul solidarității”.

Despre măsurile enunțate de Dodon s-a vorbit încă din luna octombrie (17 octombrie), când Guvernul Sandu anunța că lucrează la proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, care urma să se numească „Bugetul solidarității”. Mai mult, inițiativele au fost prezentate de la tribuna Parlamentului în cadrul dezbaterilor din 12 noiembrie, în ziua când Guvernul Sandu a fost demis cu votul deputaților PSRM și PDM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here