Șeful statului Igor Dodon anunța luni că, în zilele de weekend a avut mai multe ședințe cu membrii noului Guvern și a identificat resurse financiare pentru a implementa mai multe proiecte sociale. Ceea ce a evitat să spună președintele este că, măsurile enunțate de el luni nu îi aparțin, acestea fiind proiectele Guvernului condus de Maia Sandu, incluse în „Bugetul solidarității”.

Despre măsurile enunțate de Dodon s-a vorbit încă din luna octombrie (17 octombrie), când Guvernul Sandu anunța că lucrează la proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, care urma să se numească „Bugetul solidarității”. Mai mult, inițiativele au fost prezentate de la tribuna Parlamentului în cadrul dezbaterilor din 12 noiembrie, în ziua când Guvernul Sandu a fost demis cu votul deputaților PSRM și PDM.

12 noiembrie. Maia Sandu, la Parlament.

Bugetul solidarității include creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei pe lună și extinderea programului pentru că de acesta să beneficieze 200.000 de familii.

18 noiembrie. Igor Dodon.

Majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei și extinderea numărului de familii beneficiare de acest ajutor de la 170 mii – la 300 mii.

Citește și: Litvinenco: Dodon anunță măsuri sociale cu bani aduși de Guvernul Sandu

12 noiembrie. Maia Sandu, la Parlament.

Bugetul solidarității include creșterea sprijinului pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. Alocația va fi majorată de la 100 la 300 de lei pentru mai mult de 26.000 de persoane.

18 noiembrie. Igor Dodon.

Majorarea alocației lunare de stat pentru veteranii de război (de la 100 de lei la 300 de lei), pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. De acest ajutor vor beneficia circa 20.500 de persoane.

12 noiembrie. Maia Sandu, la Parlament.

Am planificat în Bugetul Solidarității majorarea de 3 ori a indemnizațiilor unice pentru absolvenții medici și farmaciști (de la 45.000 lei la 120.000 lei) și pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medicale medii (de la 36.000 lei la 96.000 lei) care merg să lucreze în sate și orașe mici.

18 noiembrie. Igor Dodon.

Majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic. În cazul medicilor și farmaciștilor aceasta va crește de la 45.000 lei la 120.000 lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii – de la 36.000 lei la 96.000 lei.

12 noiembrie. Maia Sandu, la Parlament.

Bugetul solidarității înseamnă creșterea salariilor bugetarilor cu 10% și corectarea legii salarizării pentru a oferi creșteri mai mari de 10%, unele până la 30%, pentru anumite categorii de angajați: învățători, educatori, asistenți de educatori, bucătari, lucrători sociali, bibliotecari, directori de instituții educaționale și pompieri.

18 noiembrie. Igor Dodon.

Majorarea salariilor în sectorul bugetar va constitui în medie 10%. Totodată, pentru unele categorii cum ar fi profesori și educatori, majorarea va fi de 17,6%, pentru bibliotecari și angajați în domeniul culturii – cu 30%, pentru asistenții sociali – cu 16%.

Șeful statului a mai anunțat acordarea unui ajutor pentru bătrâni, în valoare de 700 de lei, în perioada sărbătorilor de iarnă. Este 100 de lei în plus față de aceeași inițiativă promovată de fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, anul trecut.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here