Autoritățile de mediu vor interzice utilizarea terenurilor din valea râului Bâc: Apa este foarte poluată

Autor: , in Social / 21 noiembrie, 2019, 18:56

Apa râului Bâc pe porțiunea municipiului Chișinău – satul Țînțăreni este foarte poluată după parametrii sanitaro-chimici: miros, oxigen dizolvat, consumul biochimic de oxigen, consumul chimic de oxigen, azot de amoniu și sanitaro-microbiologici. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) care a prelevat mai multe probe.

Depășiri ale concentrațiilor maximal admisibile (CMA) la metalele grele nichel, cupru, zinc, cadmiu și plumb, în apa investigată nu au fost stabilite.

Specialiştii atenţionează că apa râului Bâc, pe porțiunea investigată, nu poate fi folosită pentru alimentarea cu apă, piscicultură, activități de agrement și irigare.

„Posibil, pe segmentul satul Bâc – satul Țînțăreni pot fi obiective care activează clandestin în prelucrarea ori utilizarea în producere a compușilor metalelor toxice, fapt care va influența și în continuare poluarea componentelor de mediu”, se arată într-un comunicat al instituției.

Datele cercetărilor probelor de nămol și sol la parametrii sanitaro – microbiologici în punctele de control denotă un grad de poluare după indicatorii microbiologici între moderat periculos și extrem de periculos și o poluare sporită microbiană după parametrii cercetați (bacterii coliforme, enterococi intestinali, clostridii sulfitreducătoare (spori).

Totodată, au fost efectuate investigații de laborator la unele produse agroalimentare în stare proaspătă (varză de toamnă, ceapa, seflă roșie), care au fost cultivate pe teritoriul din preajma râului Bâc.

„În proba de sfeclă roșie investigată, nivelul de plumb este depășit cu 0,04 mg/kg și conținutul de nitrați este depășit cu 502 mg/kg (de 0,5 ori). În proba de ceapă, conținutul de nitrați este depăşit cu 6 mg/kg, iar nivelul de plumb este în limitele admisibile. În probele de varză cercetate, nu au fost depistate depăşiri ale conţinutului de nitraţi sau plumb”, mai scrie în comunicat.

Luând în considerare faptul că irigarea terenurilor agricole de pe segmentul în aval de stația de epurare a municipiului Chișinău a fost efectuată cu apa din râul Bâc, ce a dus la poluarea chimică a nămolului, poluarea microbiană a solului și legumelor, Administrația Publică Locală din raionul Anenii Noi și autoritățile de mediu, siguranța alimentelor vor interzice categoric irigarea în continuare și utilizarea terenurilor din valea râului Bîc pentru cultivarea produselor alimentare și utilizarea produselor agroalimentare contaminate în consumul uman.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X