PA oferă detalii despre reținerea fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă: Este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită

Autor: , in Social / 21 noiembrie, 2019, 17:22

Fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă a fost reținut de procurorii anticorupție pentru 72 de ore, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Oamenii legii au efectuat percheziții atât la domiciului acestuia, cât și în locuințele a altor trei persoane.

„Temei pentru inițierea urmăririi penale, care a fost pornită la începutul lunii octombrie curent, au servit investigațiile jurnalistice apărute anterior”, susține Procuratura Anticorupție (PA).

Potrivit materialelor procesului penal, pe teritoriul unei localități din raionul Ungheni, este amplasat un bazin acvatic cu suprafața de aproximativ 37 hectare, ce aparține unei SRL, fondatorii căreia sunt fratele și nașul de cununie al procurorului. Însă, martorii declară că în spatele afacerii ar sta ultimul.

Mai mult decât atât, în cadrul procesului penal a fost stabilit faptul că nașul de cununie al lui Chitoroagă, cât și SRL-ul, ce-i aparține, au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.

În luna septembrie anul 2018, societatea comercială a devenit proprietarul unui teren cu destinație agricolă de peste 8,8 ha, situat într-o localitate din raionul Ungheni. Un an mai târziu, același SRL devine proprietar al unei construcții de 6.800 metri pătrați și la 5 terenuri agricole cu suprafața de peste 42 ha, în altă localitate din același raion.

La 02 mai 2019 ,societatea a devenit proprietarul altui teren cu destinație agricolă, cu suprafața de 0,25 ha, situat în a treia localitate din raionul Ungheni, pe care sunt amplasate construcții agroindustriale cu suprafața de peste 300 metri pătrați, estimate la valoarea de peste 200.000 lei.

În perioada anilor 2016 – 2018, pe unul din terenurile menționate supra a fost construită o vilă cu suprafața exterioară de 551,4 metri pătrați, valoarea căreia a fost evaluată la 2.880.000 lei. La fel, această vilă, a fost racordată la energie electrică, valoarea de bilanț a căreia este de 897.131,55 lei.

PA menționează căl potrivit declarațiilor cu privire la venit și proprietate și declarațiilor de avere și interese personale, Chitoroagă și membrii familiei sale, în perioada anilor 2012 – 2018, au obținut venituri în sumă de 1.991.138,05 mii lei.

Prin urmare, valoarea bunurilor achiziționate în perioada anilor 2014 – prezent, depăşeşte substanţial, aproximativ 1.700.000 lei (fără a ține cont de valoare de piața a bunurilor), veniturile legale indicate în declarațiile de avere și interese personale.

Nicolae Chitoroagă riscă o amendă în mărime de la 8.000 la 10000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu interdicția de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *