Președintele Igor Dodon nu are temei juridic pentru a retrage distincția „Ordinul Republicii” acordat în 2014 lui Vladimir Plahotniuc. Cel puțin asta declară cei de la Aparatul președintelui.

Deși Dodon declara aseară în cadrul unei emisiuni că îl va lăsa pe Plahotniuc fără „Ordinul Republicii”, juriștii săi ocupându-se la moment de unele proceduri, secretarul general adjunct al Aparatului președintelui, Nicolae Posturusu, anunță că, de fapt, temei pentru retragerea distincției, la moment, nu există.

Într-un răspuns oferit deputatei Blocului ACUM Platforma DA și PAS, Maria Ciobanu, Posturusu precizează că distincțiile de stat sunt retrase în cazul în care persoana a fost condamnată pentru o crimă gravă sau a săvârșit fapte ce contravin Constituției.

Citește și: Dodon susține că-i va retrage Ordinul Republicii lui Plahotniuc

„În cazul de față nu există nici solicitarea instanței de judecată, nici propunerea organului respectiv. Or, propunerea de acordare a distincției cetățeanului Vladimir Plahotniuc a parvenit de la formațiunea PDM. Vă aducem la cunoștință că șeful statului, la momentul de față, nu are temei juridic pentru a retrage înalta distincție conferită anterior lui Vladimir Plahotniuc”, se arată în răspunsul semnat de secretarul general adjunct al Aparatului președintelui.

Pe de altă parte, șeful statului a declarat joi, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, că ia în calcul acest lucru, solicitat de Blocul ACUM în repetate rânduri.

„Este o comisie care trebuie să se convoace și să vadă cum se retrage acest ordin. Juriștii mei se ocupă. Este o procedura, care este strict reglementată. Imediat ce comisia îmi va da propunerea, eu îl semnez”, a declarat Dodon.

Amintim că în iulie iulie 2014, Vlad Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către preşedintele Republicii Moldova de atunci Nicolae Timofti. Distincţia respectivă i-a fost oferită acestuia „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

La finele lunii septembrie curent, deputatele Blocului „ACUM Platforma DA și PAS” Maria Ciobanu și Stela Macari au solicitat președintelui Igor Dodon retragerea „Ordinului Republicii” lui Vladimir Plahotniuc.

Solicitarea vine pe motiv că Plahotniuc este „părintele-fondator al statului capturat Republica Moldova și tot el este omul politic care a uzurpat puterea de stat”.

Sursa foto: Maria Ciobanu/Facebook
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here