Tesla a prezentat noul pick-up electric Cybertruck, care va avea o capacitate de încărcare de 1.6 tone, trei versiuni cu autonomie de până la 800 de kilometri și tracțiune integrală. Producția va începe la sfârșitul anului 2021, scrie Automarket.ro.

La scurt timp după ce producătorii auto tradiționali au încheiat prezentările de la Salonul Auto de la Los Angeles, Tesla a organizat un eveniment propriu în care a dezvăluit noul pick-up electric Cybertruck, pe care CEO-ul Elon Musk l-a promis pe piață încă din anul 2012.
Spre deosebire de pick-up-urile convenționale, Tesla Cybertruck iese în evidență în primul rând prin designul atipic care, potrivit lui Musk, este inspirat de la mașinile zburătoare din filmele Blade Runner și Back to the Future.

Constructorul susține că Cybertruck oferă o caroserie care rezistă inclusiv la proiectile de 9 mm și că geamurile sunt de asemenea foarte rezistente, chiar dacă demonstrația de pe scenă în acest sens a eșuat.

Tesla a oferit câteva detalii interesante cu privire la încărcătura pe care o poate transporta noul Cybertruck. De exemplu, bena are o lungime de 2 metri, o capacitate de încărcare de aproape 1.6 tone și un volum de încărcare de 2.83 metri cubi.

De asemenea, americanii menționează prezența unei suspensii pneumatice în dotarea standard, ceea ce permite o gardă la sol de aproximativ 40 de centimetri, un unghi de abordare de 35 de grade și un unghi de degajare de 28 de grade.

Tesla a publicat o singură imagine cu interiorul, iar aceasta demonstrează că americanii vor continua tradiția: volanul și un ecran de mari dimensuni poziționat de data aceasta orizintal sunt singurele elemente prezente pe planșa de bord. În plus, se poate observa că interiorul va oferi spațiu pentru 5 locuri.

Pe de altă parte, conform tradiției de la precentele lansări, Tesla nu a oferit detalii tehnice complete despre motoare sau capacitatea bateriei, iar puținele informații sunt menționate conform standardelor de măsurare din Statele Unite. Totuși, avem informații oficiale despre autonomie și prețurile pentru piața americană.

Versiuni Tesla Cybertruck

● Single Motor RWD: un motor electric pe puntea spate cu care pick-up-ul ajunge de la 0 la 96 km/h în 6.5 secunde. Această versiune are o autonomie de 400 de kilometri conform standardului american EPA, mai dur decât europeanul WLTP, și poate tracta până la 3.4 tone, iar prețul este de 39.900 de dolari;

● Dual Motor AWD: două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, ceea ce oferă tracțiune integrală și o repriză 0-96 km/h în mai puțin de 4.5 secunde. Autonomia crește la 482 de kilometri (EPA), capacitatea de tractare ajunge la 4.5 tone, iar prețul este de 49.900 de dolari;

● Tri Motor AWD: trei motoare electrice oferă de asemenea tracțiune integrală, însă Tesla nu menționează cum sunt poziționate acestea. Accelerația de la 0 la 100 km/h are loc în mai puțin de 2.9 secunde, autonomia ajunge la 800 de kilometri (EPA), în timp ce capacitatea de tractare este de 6.35 tone. Prețul acestei versiuni este de 69.900 de dolari.

Clienții pot face deja rezervări pentru noul Cybertruck, însă de data aceasta constructorul american solicită plata unui avans de numai 100 de dolari, comparativ cu avansul de 1.000 de dolari solicitat la prezentarea lui Model 3.

Tesla Cybertruck în Europa

Tesla nu menționează explicit că Cybertruck va fi disponibil pe piața europeană și nu oferă date tehnice bazate pe standardele de pe Bătrânul Continent. Totuși, pick-up-ul electric poate fi comandat inclusiv din Europa prin plata unui avans de 100 de euro. În acest caz, Tesla nu menționează însă prețurile, semn că acestea nu au fost încă stabilite.

Tesla susține că producția lui Cybertruck va începe la sfârșitul anului 2021, cu excepția versiunii Tri Motor AWD, pentru care producția va demara la sfârșitul anului 2022. Rămâne de văzut dacă Tesla va reuși să-și respecte propriul termen, mai ales că până atunci trebuie să înceapă în vara anului 2020 și producția SUV-ului electric Model Y.

Tesla a anunțat deja că Model Y va fi produs din 2021 și la viitoarea uzină din Germania, însă nu este clar dacă fabrica va acomoda la un moment dat și Cybertruck.

Până la lansarea efectivă pe piață la finalul anului 2021, Tesla va avea deja parte de o concurență puternică în segmentul de pick-up-uri electrice: celebrul Ford F-150 va primi o versiune electrică, iar General Motors a anunțat că va lansa un astfel de model în toamna anului 2021, adică simultan cu Cybertruck. De asemenea, start-up-ul american Rivian susținut financiar de Ford și Amazon va lansa pick-up-ul electric R1T în SUA (2020) și Europa (2021).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here