Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a confirmat joi că membri ai serviciilor ruse de informaţii au abordat din 2017 mai mulţi responsabili militari sârbi, unul dintre aceştia înmânând de trei ori bani surselor sârbe.

Şeful statului sârb s-a adresat presei la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională, convocată după difuzarea în presa locală a unei înregistrări video ce pune în cauză un ofiţer rus, relatează Agerpres, care preia informații ale agenției France-Presse.

Ofițerul rus a fost filmat la Zemun, la periferia Belgradului, în timp ce înmâna unui bărbat o pungă de plastic în care se afla un plic conţinând bani.

Aleksandar Vucic a precizat că la 24 decembrie 2018, locotenent-colonelul rus Gheorghi Kleban s-a întâlnit cu un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui iniţiale sunt Z.K. El a explicat că nu a fost unica întâlnire cu sursele sârbe ale lui Gheorghi Kleban, la acea dată adjunct al ataşatului militar rus în Serbia. „Au fost documentate zece contacte ale lui Gheorghi Kleban cu trei surse conspirative. De trei ori acest locotenent-colonel a înmânat bani” contactelor sale sârbe, a spus preşedintele.

Serviciile sârbe deţin dovezi despre contacte între „mulţi alţi membri ai serviciilor ruse de informaţii şi membri ai structurilor militare ale Serbiei”, a adăugat şeful statului.

Miercuri seară, un responsabil al Agenţiei de Informaţii a Serbiei (BIA) a anunţat deschiderea unei anchete în această afacere.

Potrivit presei sârbe, Gheorghi Kleban s-a aflat în post la Belgrad până în iunie acest an.

Preşedintele Aleksandar Vucic, care urmează să efectueze la 4 decembrie o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, a precizat însă că Belgradul nu îşi va schimba politica faţă de Moscova.

Serbia, care negociază aderarea la Uniunea Europeană, dar refuză apropierea de NATO, este considerată că principalul aliat al Rusiei în Balcani.

Moscova sprijină Serbia în dosarul fostei sale provincii Kosovo, a cărei independenţă proclamată în 2008 nu este recunoscută de Belgrad.

Nu este pentru prima dată când Aleksandar Vucic invocă implicarea Rusiei în acțiuni de spionaj în Serbia, dar paradoxal, asta nu l-a făcut să-și schimbe atitudinea față de Moscova. În 2016, când era premier, dar se pregătea să candideze la președinție, Vucic a anunțat că are de gând să reformeze radical serviciile de informații, spunând că situația de securitate este mai gravă decât se aștepta. Pretextul a fost o ascunzătoare de arme care ar fi fost găsită în apropierea casei sale, de unde speculații în privința unei posibile tentative de asasinat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here