(VIDEO) Chicu, despre cele 500 milioane de dolari de la ruși: De la „acordul principial” la „a fost o primă discuție, dar rămân optimist”

Autor: , in Actualitate / Politic / 25 noiembrie, 2019, 13:57

În seara zilei de 20 noiembrie, prim-ministrul Ion Chicu anunța după vizita efectuată la Moscova că a fost obținut „acordul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari”. Astăzi, însă, premierul susține că a fost „o primă discuție” despre credit, dar se arată „optimist” că banii vor veni.

Chicu a declarat astăzi că Republica Moldova nu a semnat niciun acord cu Federația Rusă privind solicitarea unui credit în valoare de 500 de milioane de dolari, iar la Moscova a avut doar „o primă discuție” cu omologul său rus, Dmitrii Medvedev.

„Am discutat cu premierul Federației Ruse, Dmitrii Medvedev. Am solicitat ca ei să deschidă o linie de creditare de 500 milioane de dolari. Dar asta este firește nu înseamnă că acești bani vor veni într-o tranșă, într-un an, deoarece evident că noi nu avem capacitate de a valorifica acești bani. Am vorbit despre o linie de creditare de 500 de milioane de dolari, dar pentru anul viitor ne-ar trebui în jur de 300 de milioane de dolari. Deci linia de creditare ar acoperi 2 ani. A fost o primă discuție și cunoașteți foarte bine că, atunci când vorbești despre un credit pentru necesități personale, când mergi la bancă, este un proces îndelungat – faci solicitarea, după care la nivel tehnic se discută, potențialul creditorul evaluează sustenabilitatea debitorului potențiali. După discuția avută la Moscova, urmează ca ministerele de Finanțe ale ambelor țări să comunice. Noi vom prezenta toată informația solicitată de potențialul creditor, inclusiv ceea ce ține de destinația banilor împrumutați. Deci, urmează un un proces voluminos de lucru. Bineînțeles nu am semnat niciun acord de credit, dar rămân optimist că, pentru perioada când condițiile climaterice ne vor permite să purcedem la aceste proiecte, noi să avem deja încheiat acordul”, a declarat premierul.

Întrebat despre condițiile înaintate de partea rusă, Chicu a spus că este prematur să se discute despre asta, dar a punctat că autoritățile de la Moscova vor ca banii să fie investiți în infrastructura drumurilor și nu pentru consumul curent.

„Partea rusă nu a înaintat nicio condiție. Este prematur pentru a stabili condiții. Ei doar s-au exprimat dorința și ne-au spus că acești bani trebuie să meargă conform solicitării exclusiv în investiții în infrastructură și nu pentru consum curent. Noi vom lua acești bani doar dacă este convenabil pentru Republica Moldova. Am discutat preventiv și despre niște rate de dobânzi pe care noi am putea să le examinăm. Dar sunt informații premature”, a adăugat Ion Chicu.

Citește și: (VIDEO) Chicu se laudă cu rezultatele vizitei în Rusia: Credit de 500 de milioane de dolari și gaze mai ieftine

De menționat că, în seara zilei de 20 noiembrie, Chicu a avut o conferință chiar în incinta Aeroportului Chișinău, în cadrul căreia s-a lăudat cu rezultatele vizitei în Rusia. Atunci el spunea că a obținut „acordul principial” al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari.

„În susținerea eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a lansa unele proiecte investiționale majore – infrastructura drumurilor – am obținut acordul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari, care vor fi redirecționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele Finanțelor a celor două țări urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat doar dacă va fi convenabil pentru Republica Moldova”, declara Ion Chicu la aterizarea avionului care-l aducea de la Moscova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X