Dosare penale în cazul construcției „Arena Chișinău”; Ce pedepse riscă cei vinovați

Autor: , in Actualitate / Social / 26 noiembrie, 2019, 17:20

Procuratura Anticorupție efectuează o urmărire penală pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” din comuna Stăuceni.

Urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii octombrie curent de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, care a fost transmisă Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale în continuare.

În cadrul acestei cauze penale, membrii grupului de urmărire penală, au întreprins următoarele:
– audieri în calitate de martori – 5 persoane.
– ridicări de documente și obiecte – 6.
– examinate documente și obiecte – 5.
– efectuate analize operaționale în privința a 7 persoane juridice și 18 persoane fizice.
– demersuri, solicitări – 7.

De menționat că, delapidarea averii străine, conform Codului Penal se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, iar abuzul de putere sau abuzul de serviciu, săvârşit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Un alt articol, în baza căruia este efectuată urmărirea penală prevede este excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu și se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că, Guvernul Filip a aprobat, la sfârșitul lunii mai curent, o hotărâre prin care a efectuat modificări la proiectul de parteneriat public-privat cu privire la construcția Chișinău Arena. La propunerea Ministerului Educației de atunci, Monica Babuc, a fost majorată cu 1,53 milioane de euro investiția pentru darea în exploatare a acestui obiectiv. Precizăm că, costul inițial al arenei era de 43 de milioane de euro, iar în prezent a ajuns la 44,5 milioane de euro.

Construcţia unei arene multifuncţionale a fost anunțată la 13 martie 2018, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova.

La 15 martie 2018, la doar două zile distanță, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care un teren cu suprafaţa de 69,2 hectare de la Stăuceni urma să fie transmis în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru construcţia arenei polivalente.

Pe 23 martie, proiectul a fost deja votat în lectură finală, apoi promulgat de preșdintele Igor Dodon.

Citește și: Maia Sandu afirmă că Arena Chișinău este o escrocherie, iar notarul lui Plahotniuc a primit peste 400 de mii de lei

La începutul lunii iulie curent, fosta prim-ministră Maia Sandu declara că la acest proiect sunt probleme serioase și că la mijloc ar fi vorba de o escrocherie.

„Din analize se pare că avem acolo probleme serioase. E vorba de o escrocherie. Suma de 43 de milioane de euro, evaluată pentru acest proiect, se pare că s-a luat din pod. Nu este clar cum s-a făcut estimarea costului, nu s-a găsit niciun document justificativ pentru acest preț. Iar acum costul este de 44,5 milioane de euro. Există riscuri ca, de fapt, costul real să fie mai mic”, a declarat prim-ministra.

Al doilea semn de întrebare ține de terenul alocat acestui proiect, iar prim-ministra a dezvăluit că termenul de garanție a construcției este doar de un an de zile.

Citește și: (VIDEO) Câți bani trebuie să plătească statul pentru a nu pierde 59 de hectare de la Arena Chișinău

„Investim 44 de milioane de euro, iar garanția e doar de un an de zile. Acest proiect a fost gândit ca o schemă, care să ducă la preluarea bunurilor și terenurilor alocate pentru acest proiect”, a mai spus Sandu.

La începutul lunii octombrie curent, fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, declara că statul ar trebui să mai vireze companiei care construiește „Arena Chișinău” încă 36 de milioane de euro în următorii 12 ani, pentru a nu pierde restul de 59 de hectare de teren din jurul edificiului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *