Președintele Comisiei de la Veneția, îngrijorat de conflictele instituțiilor de la Chișinău; Apelul acestuia către autorități

Autor: , in Politic / Populare / 27 noiembrie, 2019, 17:14

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se arată foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferite instituții din Republica Moldova și face un apel către instituțiile să conlucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar.

Într-o declarație făcută public după întrevederea cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, președintele Comisiei de la Veneția precizează că instituția recunoaște, așa cum a precizat și în avizul său din luna octombrie, actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție de către Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie.

„În urma întâlnirii mele cu ministrul Justiției al Republicii Moldova sunt foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferite instituții ale statului. Trebuie evitate atitudinile de autoservire și divizare. Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, guvernat de statul de drept”, este menționat în declarat președintelui Comisiei de la Veneția.

„Constituția trebuie respectată. Mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate. În acest sens, amintesc că Comisia de la Veneția, în avizul său din octombrie, a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, aceste competențe constituționale trebuie folosite și întotdeauna pentru a îndeplini obiective instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni. Nu ar trebui să existe loc pentru interese vestite sau corporative”, se mai arată în mesaj.

În context, Gianni Buquicchio solicită tuturor instituțiilor din Republica Moldova să coopereze fidel și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea serviciilor judiciare și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și cu principiile internaționale privind democrația și statul de drept.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *