Impactul extraordinar pe care l-a avut eliminarea roamingului în UE

Autor: , in IT/Ştiinţă / 29 noiembrie, 2019, 16:37

Comisia Europeană a publicat vineri prima revizuire completă a pieţei serviciilor de roaming, care arată că eliminarea, în iunie 2017, a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, utilizarea datelor în roaming în UE şi în Spaţiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanţei de vară a anului 2018 (al treilea trimestru). Totodată, utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparaţie cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeaşi perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare, scrie Agerpres.

Pe piaţa vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toţi furnizorii de servicii de roaming, informează Comisia Europeană.

Potrivit concluziilor raportului, nu se prefigurează în viitorul apropiat nicio schimbare a dinamicii concurenţei de pe piaţa serviciilor de roaming, ceea ce înseamnă că actualul regulament privind comerţul cu amănuntul şi cu ridicata este încă necesar. Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui să continue să se aplice în următorii ani pentru a asigura faptul că cetăţenii pot utiliza serviciile de roaming fără costuri suplimentare în UE.

„Analiza evidenţiază încă o dată succesul eliminării tarifelor de roaming. Europenii profită în mare măsură de oportunitatea de a-şi utiliza în mod liber dispozitivele mobile atunci când călătoresc. În acelaşi timp, se constată în mod clar că piaţa serviciilor de roaming din UE continuă să funcţioneze bine. De fapt, în ciuda temerilor că preţurile interne vor creşte ca urmare a eliminării tarifelor de roaming, preţurile de pe pieţele naţionale pentru serviciile mobile au scăzut, în general, în întreaga UE”, a declarat comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel.

Începând cu 15 iunie 2017, europenii pot să îşi utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri şi date atunci când călătoresc în UE, la fel cum o fac acasă, fără a suporta costuri suplimentare. Aceasta abordare, denumită „roaming la tarifele de pe piaţa naţională”, este un beneficiu tangibil al creării unei pieţe unice digitale pentru întreprinderile şi consumatorii din Europa şi este una dintre realizările majore ale Comisiei Juncker.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X