In Memoriam: Profesor universitar Serghei Cataranciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Autor: , in Social / 29 noiembrie, 2019, 16:50

Comunitatea didactico-științifică a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică şi Informatică a semnat un necrolog în memoria deputatului Serghei Cataranciuc, din fracțiunea Partidului Platformei DA. Redăm mai jos textul necrologului.

Comunitatea didactico-științifică a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică şi Informatică trăieşte clipe de grea încercare şi împărtăşeşte profunde sentimente de tristeţe şi compasiune, fiind cu gândul alături de îndurerata familie a dlui profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice Sergiu Gheorghe Cataranciuc, deputat în Parlamentul RM, a cărui inimă a încetat să bată în ziua de 28 noiembrie curent.

Profesorul Sergiu Cataranciuc a absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii de Stat din Moldova şi şi-a dedicat toată viaţa sa pregătirii specialiştilor de înaltă calificare în acest domeniu, parcurgând şi avansând pe scara ierarhică universitară de la student-doctorand-lector-conferenţiar universitar până la înaltul titlu ştiinţifico-didactic de profesor universitar. Pe tot parcursul vieţii a demonstrat calităţi excepţionale în crearea armoniei dintre cele două componente – didactică şi ştiinţifică, şi sub acest aspect vom menţiona despre susţinerea celor două teze – de doctor și, respectiv, de doctor habilitat – care i-au adus renume în lumea ştiinţei, bucurându-se de înaltul merit în calitate de Laureat al Premiului Național în domeniul Științei și Tehnicii, ediţia 2004.

Savant de notorietate şi înaltă probitate, a publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice, 3 monografii, 6 lucrări didactico-metodice, a participat la realizarea a peste 20 de proiecte științifice, a exercitat conducerea ştiinţifică a 5 teze de doctor, altele 3 fiind în proces de elaborare…

A ocupat diverse funcţii manageriale, inclusiv decan interimar al Facultăţii Matematică şi Informatică, şef al Departamentului Matematică, dând dovadă de omenie și dedicație, promptitudine, perseverenţă şi exigenţă, excelenţă moral-colegială.

S-a aflat în mai multe ipostaze onorabile, inclusiv: Secretar Științific al Comisiei de Experți în Matematică și Știința Informației în cadrul Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare a RM și al unui șir larg de comisii de evaluare a performanţei în educaţie, contribuind şi pe această cale la dezvoltarea învăţământului superior din Republica Moldova.

Autor prolific, a făcut parte din numeroase colegii de redacție în domeniul matematicii ale unor reviste naționale și internaționale din România, Ucraina, Rusia etc., reviste de al cărui nume au fost onorate.

Astăzi, plecat la cele veşnice, nu ne rămâne decât să rostim cu durere în suflet: ne veţi lipsi, mult stimate domnule profesor Sergiu Cataranciuc şi veţi rămâne în inimile noastre pentru totdeauna model de verticalitate şi demnitate, de poziţie civică şi colegialitate, de profesionalism şi bunătate neţărmurite…

Totodată, transmitem pe acestă cale sincere condoleanţe familiei îndoliate, prietenilor, colegilor, tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l ierte şi să-lodihnească în pace cu drepţii!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X