(INTERVIU VIDEO) Peter Michalko: Este important să nu se reactiveze schemele negative, cu oameni care controlau societate
Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, susține că instituțiile europene sunt cu ochii pe noul Guvern de la Chișinău și sunt gata să ofere asistență, dar condiționată. Mai mult, șeful Delegației UE atenționează că ar fi un lucru negativ pentru țară reactivarea schemelor din trecut, cu oameni care prin aceste scheme controlau societate. Referitor la asistența financiară pe care o acordă UE Republicii Moldova și sursele pe care încearcă să le identifice noul Guvern, Michalko susține că ar trebui să fie privite condițiile la care sunt oferite aceste resurse, or cele europene sunt incomparabile cu alte surse de finanțare din lume, pentru că sunt foarte prielnice pentru Republica Moldova.
Peter Michalko apreciază că Guvernul Maiei Sandu a fost cel mai pro-reformist Guvern din Republica Moldova și atrage atenția că nevoia de reforme nu a plecat împreună cu Guvernul Sandu, iar procesul trebuie să continue. Referitor la „Danke schon” din partea premierului Chicu pentru Dirk Schuebel și fostul comisar pentru extindere Stefan Fule, ambasadorul UE la Chișinău spune că UE acordă atenție potrivită și declarațiilor și că relația dintre Republica Moldova și UE este la un nivel care merită apreciere obiectivă și pozitivă.
Cotidianul.md: Domnule ambasador, în ultimele 3 săptămâni am avut multe schimbări pe scena politică din Republica Moldova. De fiecare dată, apariția d-voastră în presă este așteptată, deoarece UE este unul din principalii parteneri externi ai Republicii Moldova, iar d-voastră aflându-vă la Chișinău aveți ocazia să vedeți cum se mișcă lucrurile. Iată că, în 3 săptămâni, am avut căderea Guvernului condus de Maia Sandu, o căderea prin moțiune, și învestirea unui alt Guvern, condus de Ion Chicu. V-aș ruga să dați o notă la ceea ce s-a întâmplat, pentru că sunt necesare niște concluzii, niște idei pe marginea a ceea ce a fost.
Peter Michalko: După cum știți, și asta a fost exprimat de către UE la un moment dat, căderea Guvernului Maiei Sandu, care a fost un Guvern foarte pro reformist a adus dezamăgire și îngrijorare în același timp, pentru că Guvernul a fost demis pe un punct principial, în ceea ce privește reforma justiției. Reforma justiției este o prioritate pentru Republica Moldova și UE, și în același timp este parte prioritară a cooperării noastre. Așteptam ca procesul de reforme început în luna iunie, în mod foarte decisiv și care ne-a dat posibilitate de a sprijini Republica Moldova și prin asistența noastră, nu se va opri. Nevoia de reforme nu a plecat împreună cu Guvernul Sandu și trebuie să continue. Orice nou Guvern în Republica Moldova trebuie să continue aceste schimbări, care trebuie să aducă viață mai bună cetățenilor și instituții de stat mai bune pentru cetățeni. Acesta așteptăm de la actualul Guvern, condus de domnul Chicu și vom face evaluarea pe baza celor ce se vor face.
Cotidianul.md: Înainte de examinarea moțiunii de cenzură în Parlament împotriva Guvernului Sandu, ați avut mai multe întâlniri cu prim-ministra. Ați mers la Guvern, împreună cu Ambasadorul SUA, chiar și în seara zilei în care Guvernul a anunțat că își asumă răspunderea față de Parlament pe Legea Procuraturii. Ulterior ați mai avut întâlniri cu fosta prim-ministră, dar și cu președintele Igor Dodon. De fiecare dată, în urma acelor întâlniri, veneați cu mesajul că factorii politici trebuie să se așeze la masa de negocieri și să găsească un consens politic. Până la urmă, nu s-a ajuns al un consens. Cum credeți, de ce s-a ajuns la un consens și care a fost motivul principal al separării dintre Blocul ACUM și PSRM?
Peter Michalko: Nu pot să răspund pentru politicieni. Dar noi am făcut totul ca să ajutăm la continuarea acelei alianțe, care a fost bazată pe un program ambițios de reforme și, în același timp, să continue reforma adevărată a justiției, pentru a aduce rezultate necesare – justiție independentă și, în același timp, un lucru foarte important, procuror general independent, imparțial, care este parte necesară a sistemului de justiție din Republica Moldova. Din păcate, aceste încercări de a găsi un drum înainte nu s-au sfârșit cu succes. Dar nevoia pentru aceste schimbări rămâne.
Cotidianul.md: În luna iunie, președintele Igor Dodon cerea protecția UE și SUA pentru a scăpa de Vladimir Plahotniuc, angajându-se pe calea reformelor și respectării Acordului de Asociere cu UE. Acum vedem că practic renunță la ele și doar se folosește de ajutorul ajutorul UE, trădând angajamentele față de UE. În asemenea caz care mai poate fi dialogul UE cu președintele Dodon?
Peter Michalko: Dialogul UE nu este cu politicieni individual, dar este cu Republica Moldova, cu instituțiile țării, cu factorii politici. De asemenea, avem dialog cu toți partenerii din Republica Moldova și, inclusiv, vorbim cu cetățenii, care pot să înțeleagă care este mesajul nostru și care sunt așteptările noastre, dar și care este oferta noastră în relațiile cu Republica Moldova. Cred că este deja acceptat de către toți că Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova este și bază pentru relațiile noastre, în care ne vom mișca mai departe, dar este și cadrul potrivit pentru reforme și schimbări, care trebuie să ajute Republica Moldova să își dezvolte economia și să aibă productivitate mare. Asta înseamnă să aibă mai mulți bani pentru cetățeni și stat, să aibă instituții de stat, care să servească cetățenilor, astfel încât oamenii să vadă că toți sunt egali în fața legii, că sistemul justiției lucrează pentru ei și că dezvoltarea în toate domeniile este posibilă la standarde prezente în țările UE. Acesta este sensul Acordului de Asociere, este asociere politică și integrare economică, iar asta înseamnă că standardele europene să fie realizate.
Cotidianul.md: Pe parcursul celor 5 luni de activitate a Guvernului Sandu d-voastră ați avut numai cuvinte de laudă la adresa Executivului. Vreau să vă întreb, să dați o notă dacă vreți, colaborării pe care a avut-o delegația UE la Chișinău cu Guvernul condus de Maia Sandu.
Peter Michalko: Nu cred că avem caiet de note pentru Guverne, dar trebuie să spun că Guvernul Maiei Sandu a fost cel mai pro-reformist Guvern din Republica Moldova. Asta s-a văzut și în voința politică cu care au început să fie îndeplinite angajamentele Republicii Moldova în relația cu noi. Asta ține de agenda de asociere, care acum este în anul de completare. Agenda este incompletă, deoarece în acești 3 ani în care ea a fost în forță nu s-au făcut multe lucru până în luna iunie a acestui an. Asta ține și de așteptările exprimate de Consiliul miniștrilor UE în februarie anul trecut, unde sunt foarte clar expuse așteptările și domeniile în care Republic Moldova trebuie să facă progres. Asta ține de justiție, economie, domeniile fundamentale ale democrației și drepturilor omului, domeniul mass-media și societății civile. Toate aceste au fost adresate și pe baza angajamentelor am văzut progres foarte foarte decisiv.
Cotidianul.md: Îmi amintesc că, acum un an, se întâmpla la finele lunii octombrie, aveam un interviu cu d-voastră. Atunci nu vorbeați cu atâta entuziasm despre Guvernul condus de Pavel Filip și guvernarea PDM, care a știrbit din relațiile Republicii Moldova cu UE. Guvernul Sandu a reușit în 5 luni să le restabilească. Acum la ce ne putem aștepta? Există riscul să ne întoarcem la practicile negative?
Peter Michalko: Ar fi tragic dacă am vedea că practicile negative și realități negative din trecut se întorc. Cred că schimbarea produsă în iunie a adus oamenilor speranță că libertatea poate fi totuși simțită. Asta demonstrează și faptul că alegerile locale din 20 octombrie și 3 noiembrie s-au desfășurat într-o atmosferă totalmente diferită de alegerile precedente, în ceea ce privește presiunile și folosirea instrumentelor administrative în mod nepotrivit. Cred că asta este ceva ce rămâne în memoria cetățenilor și că oamenii nu vor vrea să vadă că realitățile din trecut s-ar întoarce. Este important să nu se întoarcă și alte lucru negative în ceea ce privește schemele de corupție, schemele ilegale din economie, contrabanda, scheme care au fost oprite. Este important să nu vedem că ele se reactivează și oamenii legați de acele scheme revin și au, încă odată, posibilitatea de a controla prin acest mod societate. Sau alții să preia acele practici și să le reînnoiască. Asta ține în măsură egală și de sistemul de justiție, unde s-a început un proces de îndreptățire și cei care au ținut justiția din Republica Moldova victimă, sub control, au ajuns să fie investigați și s-a pornit procesul în acest sens. Vreau să subliniez că UE și partenerii internaționali au așteptări că investigarea fraudei bancare va continua în mod decisiv și ancheta va fi dusă până la capăt, în vederea pedepsirii celor responsabili și vinovați de fraudă și recuperării bunurilor pe cât posibil.
Cotidianul.md: Referitor la investigarea furtului miliardului. În ultimele 5 luni, 4 deputați au rămas fără imunitate parlamentară, 3 dintre care figurează în raportul Kroll privind investigarea furtului miliardului. Cum priviți aceste acțiuni, se încadrează în investigarea furtului miliardului? Vedem cum dosarele a 2 deputate care au rămas fără imunitate bat pasul pe loc.
Peter Michalko: Este importat că raportul Kroll a dat posibilitatea de a vedea nume. Iar asta este o exprimare a voinței politice de a se mișca în direcția completării rezultatelor. Asta trebuie să continue. Sunt pași importați care trebuie urmați, pași care trebuie să ducă rezultate. Am văzut că investigarea în cazul Șor nu progresează și ar fi foarte rău dacă și în alte cazuri nu s-ar produce progrese timp de mulți ani. Este important să existe voință în toate instituțiile implicate în investigare, astfel încât ea să fie făcută până la capăt. Este important că au început și alte acțiuni. De exemplu, cooperarea internațională, în ceea ce privește investigarea și identificarea bunurilor pentru recuperare.
Cotidianul.md: Pentru a avea investigații veridice este nevoie de o justiție adevărată, cu procurori onești. S-a încheiat concursul privind selectarea unui procuror general, concurs de la care se trag și unele schimbări politice de la Chișinău. Avem procuror general. Domnul Alexandr Stoianoglu, numele căruia este știut de toți de mai bine de o lună, că anume el va fi procurorul general. Cât de credibilă este selecția CSP?
Peter Michalko: Este important că, candidatul selectat să își facă munca independent și imparțial, într-un mod care va aduce schimbare radicală spre bine în sistemul justiției și al Procuraturii din Republica Moldova. Am urmărit acest proces în toate stadiile. Nu aș fi de acord că, chiar de la început se știa cine va fi selectat și cred că acum trebuie să privim cum noul procuror își va îndeplini funcția.
Cotidianul.md: De la noul procuror sunt așteptate acțiuni inclusiv privind combaterea corupției. D-voastră unde Republica Moldova în procesul de combatere a corupției, care este una din principalele probleme ale țării.
Peter Michalko: Și asta va fi sarcina noului procuror general. Corupția este o problemă extraordinar de mare în Republica Moldova, care nu lasă țara să se dezvolte. Din cauza corupției nu vin investitori, pleacă oamenii, care nu vor să vadă că ei sau familiile lor cad victime acestui fenomen în toate domeniile. Sunt cazuri când oamenii sunt presați, când li se cere mită la instituțiile de stat, când chiar funcționari ai instituțiilor de stat vin la oameni și cer mită sau fac presiuni condiționate de aspirații economice sau politice. Multe companii au fost victime ale acestor practici și asta nu poate exista într-o țară care vrea să se dezvolte. Instituțiile de stat, cele din justiție, Procuratura, judecătoriile trebuie să schimbe radical realitățile în acest domeniu. Nu este părerea mea personală, dar asta arată rapoartele instituțiilor internaționale. Asta este o imagine neplăcută care trebuie îndreptățită.
Cotidianul.md: O altă problemă stringentă a țării este monopolizarea presei. Vedem că unele surse media controlate în trecut de unii politicieni, acum trec sub controlul altor politicieni. Avem un holding al lui Vladimir Plahotniuc, intensitatea căruia nu scade, acum socialiștii se întărește, mai avem și televiziunile lui Ilan Șhor. Cum în asemenea condiții oamenii ar putea să își facă o opinie corectă despre ceea ce se întâmplă în țară, pentru că trebuie să recunoaștem, situația presei din Republica Moldova este foarte precară.
Peter Michalko: Existența presei independente și libere este o precondiție ca o societate să poată fi democrată. Existența presei libere și independente trebuie să fie garantată și trebuie să aibă toate posibilitățile de a funcționa. Concentrarea excesivă a presei, monopolizarea presei și a publicității, cartelurile trebuie să fie excluse. Din păcate, până acum nu am văzut ca instituțiile independente care trebuie să facă ordine în această privință să facă acest lucru. Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței trebuie să schimbe lucrurile în acest domeniu. După 2 ani în care se vorbește intensiv despre existența acestei probleme nu s-au găsit urmele acestor aranjamente de cartel. Este important ca cetățenii să aibă presă liberă și acces la mai multe surse de informare. Presa trebuie să fie independentă de interese economice și politice. Cetățenii trebuie să fie siguri că nu sunt dezinformați, pentru că este multă dezinformare în așa-zisa presă. Dezinformare cu scop politic. Oamenii nu pot fi duși în eroare pentru a fi deservite unele interese politice. UE face mult pentru asta și ajută și Republica Moldova pentru existența și întărirea mass-media liberă și independentă. Acest aspect este exprimat în Acordul de Asociere, concluziile Consiliului miniștrilor UE din februarie anul trecut, dar și în precondițiile din memorandumul privind acordarea asistenței macrofinanciare, semnat în noiembrie 2017.
Cotidianul.md: Vorbim și despre condiționalitățile UE, căci doar așa funcționează comunitate. Bani sunt acordați, doar dacă sunt înregistrate reforme. Acum suntem la puțin peste 2 săptămâni de la învestirea Guvernului Chicu, timp în care de la Guvern s-a vorbit mai puțin despre UE. În schimb, premierul a ales să efectueze o primă vizită la Moscova, de unde a venit cu mai multe promisiuni. Sunt promisiuni frumoase, dar până la urmă vom vedea cum și dacă vor fi realizate. Se crează impresia că Republica Moldova se aliniază pe o traiectorie, alta decât cea europeană. Vreau să ne spuneți cum decurge dialogul dintre Ambasada UE și noul Guvern.
Peter Michalko: Colaborarea noastră cu Republica Moldova este bazată pe Acordul de Asociere. Acesta este acceptul factorilor politici, dar este important că angajamentele în această relație sunt simțite și văzute. Am văzut că noul Guvern face primii pași, că vorbește despre importanța Acordului de Asociere, ceea ce este un lucru important. Trebuie să spunem și cât de important este faptul că Uniunea Europeană a făcut și face mult pentru susținerea Republicii Moldova și a cetățenilor ei, pentru îmbunătățirea vieții și crearea infrastructurii de calitate, schimbarea realităților spre bine în satele și orașele din Republica Moldova. Aici sunt implicate resurse foarte mari. Doar în acești 7 ani, pe bugetul 2014-2020, Republica Moldova a avut la dispoziție între 610 și 740 de milioane de euro, sub formă de granturi. Aici trebuie să subliniem că, granturile sunt nerambursabile, dar se dau pentru lucruri făcute. Până anul viitor în Republica Moldova vor veni mai mult decât 1,2 miliarde de euro. În plus, sunt proiecte de sute de milioane de euro susținute de către Banca Europeană de Investiții, care este banca Uniunii Europene, și care face proiecte de calitate în Republica Moldova. Astăzi sunt proiecte de aprovizionare cu apă, proiecte care țin de drumuri. Numai pentru anul viitor sunt în desfășurare proiecte importante în ceea ce privește drumul Ungheni-Chișinău, care va include și centura Chișinăului, dar și proiectul precum centura Comrat. Sunt și proiecte în domeniul energiei. Este un proiect de conectare la sistemul energie electrică a Uniunii Europene, care va fi completat în câțiva ani. Proiectul a început cu acordarea a 40 milioane de euro. Sunt multe fonduri dedicate țărilor din Parteneriatului Estic, țărilor din regiunea Mării Negre, din regiunea Dunărea. Acolo sunt zeci de milioane de euro la care Republica Moldova are acces. Plus fondurile pentru cooperare transfrontalieră. Sunt multe alte zeci de milioane de euro pentru infrastructură, care poate să conecteze Republica Moldova la Uniunea Europeană. Sunt resurse uriașe pe care Republica Moldova poate să le folosească. Oamenii trebuie să știe că aceste proiecte sunt în derulare, dar este potențial pentru mai multe. Condițiile la care sunt oferite aceste resurse sunt incomparabile cu alte surse de finanțare din lume, pentru că sunt foarte prielnice pentru Republica Moldova și sunt în combinație cu fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.
Cotidianul.md: Da. Condițiile sunt prielnice și UE mereu pune condiții. Toate granturile de care ați vorbit d-voastră anterior sunt condiționate. În contextul în care domnul Chicu declara că finanțarea UE nu este suficientă și Guvernul încearcă să identifice alte surse. Aici putem vorbi și de cele 500 de milioane de dolari despre care s-a discutat la Moscova, bani care pot veni dar fără condiții. În ochii oamenilor asta ar prinde mult mai bine. În aceste condiții UE nu este cumva în pericol de a ajuta Republica Moldova, tot țara rămânând perdantă?
Peter Michalko: Asistența care vine din partea UE, granturi și resurse nerambursabile, nu se compară cu credite care pot fi luate din altă parte. Dacă vorbim despre alte credite, nu știm ce condiții sau angajamente sunt legate de alte credite. În ceea ce privește UE, angajamentul pentru reforme este preluat de către Republica Moldova în interesul țării. Aceste schimbări sunt necesare pentru ca Republica Moldova să devină un stat modern, un stat care să se dezvolte, să crească din punct de vedere economic, un stat care va avea bani pentru pensii și salarii bune. A spune că aceste condiții nu vor fi îndeplinite ar însemna că aceste perspective nu vor fi și cred că asta nu ar mai fi în concordanță cu angajamentul privind Acordul de Asociere. Este important că Acordul de Asociere este acceptat de către toți partenerii politici.
Cotidianul.md: Miercuri Parlamentul European a aprobat noua componență a Comisiei Europene. Mandatul viitorului executiv comunitar va începe la 1 decembrie 2019. Există pe agenda UE disponibilitatea de a-l primi pe Chicu la Bruxelles până la sfârșitul anului 2019? Și mă refer la întâlniri la nivel înalt, cu președintele Comisiei Europene, șeful diplomației europene sau comisarul european pentru extindere.
Peter Michalko: Dialogului dintre Republica Moldova și UE este structurat și bazat pe Acordul de Asociere și în cest Acord sunt un șir de structuri care se întâlnesc și lucrează de la nivelul de subcomitete până la nivel de Consiliu de Asociere. Am avut întâlnirea din 30 septembrie la Bruxelles, unde s-a făcut evaluarea relațiilor și a fost exprimată și o viziune pentru dezvoltarea relației pentru viitor. După cum ați spus, am avut schimbări în conducerea instituțiilor europene. Este procesul care a început cu alegerile europarlamentare din luna mai și acum a fost completat cu aprobarea Comisiei Europene, cu majoritate destul de impunătoare de voturi în Parlamentul European. În aceste zile noua conducere preia funcțiile și doamna Federica Mogherini a avut la sfârșit de mandat o alocuțiune în Parlamentul European unde a vorbit foarte clar inclusiv despre Republica Moldova. În același mod ca și în întreg timpul mandatului ei, acum a fost foarte principială, a exprimat poziția Uniunii Europene și așteptările privind continuarea reformelor. Acum vom continua dialogul. Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile și ce contracte vom face cu alte țări, inclusiv cu Republica Moldova.
Cotidianul.md: Vom vedea cum se cimentează pozițiile la nivel european și raportul față de noul Guvern de la Chișinău. Dar, apropo, acel „Danke schon” pentru predecesorul d-voastră Dirk Schuebel și fostul comisar pentru extindere Stefan Fule. A fost o ocazie rară când un diplomat a trebuit să vină cu o reacție la un mesaj din partea unei figuri politice de la Chișinău. Ați discutat cu domnul Chicu despre acel „Danke schon” și ce a avut de fapt în vedere?
Peter Michalko: M-am întâlnit cu domnul Chicu. Trebuie să spunem că pentru noi comunicarea despre relația noastră este un element la care noi privim cu atenție. Pentru noi este un indicator cum partenerii noștri văd angajamentul în relația noastră. Vom privi cum activează noul Guvern. În această privință, este important ceea ce se face. Dar, așa cum am spus, noi acordăm atenție potrivită și declarațiilor. Cred că relația noastră este la un nivel care merită apreciere obiectivă, apreciere pozitivă, deoarece s-a făcut mult și perspectiva ca oamenii să poată beneficia din relația noastră este încă mai mare. Cred că am spus ceea ce a trebuit să spun public. Să nu pierdem timpul cu asta. Viața este prea scurtă să pierdem timpul la asta.
Cotidianul.md: Domnule Ambasador, în UE există anumite controverse cu privire la extinderea comunității în Balcani. În timp ce țările din est, dar și Germania, susțin o extindere, alte câteva state, în special Franța, se opun acestei idei. Ce șanse există ca UE să se extindă în următorii 5-10 ani și cum trebuie să privească Moldova la aceste procese?
Peter Michalko: Republica Moldova este țara vecină, prietenă și țara asociată la Uniunea Europeană. Asta este realitatea de astăzi și viitorul este în mâinile Republicii Moldova, dar desigur că și în mâinile Uniunii Europene. Acum Republica Moldova se află în faza de asociere. Așa cum s-a întâmplat și în alte țări ai Europei Centrale sau Europei Sud-Est, care au trecut prin faza de asociere Republica Moldova trebuie să profite de orice șansă care este acum posibilă. Să profite pentru a se dezvolta,să atragă investitori, să schimbe instituțiile statului care să lucreze în mod potrivit. În Republica Moldova trebuie să înceapă perioada de dezvoltare și de prosperitate. Asta se poate face dacă reformele sunt implementate și dacă există voință politică. Dacă nu va exista voință, realitatea de până acum ar putea continua, iar asta nu va fi prea promițător. În calitate de diplomat eu trebuie să privesc lucrurile în mod optimist, deoarece știu că avem toate instrumentele de a construi un viitor cu perspectivă pozitivă.
Comentarii