Ce spune Ambasadorul UE la Chișinău despre independența noului procuror general și dosarul Șor
Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, susține că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, ar trebui să își facă munca „independent și imparțial, într-un mod care va aduce schimbare radicală spre bine în sistemul justiției și al Procuraturii din Republica Moldova”.
Întrebat în cadrul unui interviu pentru Cotidianul.md cât de credibilă este selecția Consiliului Superior al Procurorilor, în contextul în care de mai bine de o lună se știa că Stoianoglo ar urma să fie ales în funcția de procuror general, Michalko a spus că activitatea acestuia urmează a fi privită cu atenție.
„Este important ca, candidatul selectat să își facă munca independent și imparțial, într-un mod care va aduce schimbare radicală spre bine în sistemul justiției și al Procuraturii din Republica Moldova. Am urmărit acest proces în toate stadiile. Nu aș fi de acord că, chiar de la început se știa cine va fi selectat și cred că acum trebuie să privim cum noul procuror își va îndeplini funcția”, a spus ambasadorul.
Șeful delegației europene atrage atenția că una din prioritățile noului procuror ar trebui să fie investigarea furtului din sistemul bancar. În context, Peter Michalko a subliniat că este important să nu mai existe precedente asemeni dosarului Șor, care de câțiva ani bate pasul pe loc.
„Este importat că raportul Kroll a dat posibilitatea de a vedea nume. Iar asta este o exprimare a voinței politice de a se mișca în direcția completării rezultatelor. Asta trebuie să continue. Sunt pași importați care trebuie urmați, pași care trebuie să ducă rezultate. Am văzut că investigarea în cazul Șor nu progresează și ar fi foarte rău dacă și în alte cazuri nu s-ar produce progrese timp de mulți ani. Este important să existe voință în toate instituțiile implicate în investigare, astfel încât ea să fie făcută până la capăt. Este important că au început și alte acțiuni. De exemplu, cooperarea internațională, în ceea ce privește investigarea și identificarea bunurilor pentru recuperare”, a mai spus Ambasadorul UE.
O altă sarcină pe care o are procurorul, în viziunea oficialului european, este combaterea corupției, care este „o problemă extraordinar de mare în Republica Moldova, care nu lasă țara să se dezvolte”
„Din cauza corupției nu vin investitori, pleacă oamenii, care nu vor să vadă că ei sau familiile lor cad victime acestui fenomen în toate domeniile. Sunt cazuri când oamenii sunt presați, când li se cere mită la instituțiile de stat, când chiar funcționari ai instituțiilor de stat vin la oameni și cer mită sau fac presiuni condiționate de aspirații economice sau politice. Multe companii au fost victime ale acestor practici și asta nu poate exista într-o țară care vrea să se dezvolte. Instituțiile de stat, cele din justiție, Procuratura, judecătoriile trebuie să schimbe radical realitățile în acest domeniu. Nu este părerea mea personală, dar asta arată rapoartele instituțiilor internaționale. Asta este o imagine neplăcută care trebuie îndreptățită”, a mai spus Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.
Comentarii