(VIDEO) Peter Michalko: Guvernul Maiei Sandu a fost cel mai pro-reformist Guvern din Republica Moldova
Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, susține că, căderea Guvernului condus de Maia Sandu a adus „dezamăgire și îngrijorare” partenerilor externi ai Republicii Moldova, apreciind că Executivul Sandu a fost „cel mai pro-reformist Guvern din Republica Moldova”.
În cadrul unui interviu acordat pentru Cotidianul.md, Michalko atrage atenția că nevoia de reforme nu a plecat împreună cu Guvernul Sandu, iar procesul trebuie să continue.
„După cum știți, și asta a fost exprimat de către UE la un moment dat, căderea Guvernului Maiei Sandu, care a fost un Guvern foarte pro reformist a adus dezamăgire și îngrijorare în același timp, pentru că Guvernul a fost demis pe un punct principial, în ceea ce privește reforma justiției. Reforma justiției este o prioritate pentru Republica Moldova și UE, și în același timp este parte prioritară a cooperării noastre. Așteptam ca procesul de reforme început în luna iunie, în mod foarte decisiv și care ne-a dat posibilitate de a sprijini Republica Moldova și prin asistența noastră, nu se va opri. Nevoia de reforme nu a plecat împreună cu Guvernul Sandu și trebuie să continue. Orice nou Guvern în Republica Moldova trebuie să continue aceste schimbări, care trebuie să aducă viață mai bună cetățenilor și instituții de stat mai bune pentru cetățeni. Acesta așteptăm de la actualul Guvern, condus de domnul Chicu și vom face evaluarea pe baza celor ce se vor face”, a declarat Ambasadorul.
Rugat să dea o notă colaborării pe care a avut-o Delegația UE la Chișinău cu Guvernul Sandu, Michalko a spus că Guvernul Maiei Sandu a fost cel mai pro-reformist Guvern din Republica Moldova.
„Nu cred că avem caiet de note pentru Guverne, dar trebuie să spun că Guvernul Maiei Sandu a fost cel mai pro-reformist Guvern din Republica Moldova. Asta s-a văzut și în voința politică cu care au început să fie îndeplinite angajamentele Republicii Moldova în relația cu noi. Asta ține de agenda de asociere, care acum este în anul de completare. Agenda este incompletă, deoarece în acești 3 ani în care ea a fost în forță nu s-au făcut multe lucru până în luna iunie a acestui an. Asta ține și de așteptările exprimate de Consiliul miniștrilor UE în februarie anul trecut, unde sunt foarte clar expuse așteptările și domeniile în care Republic Moldova trebuie să facă progres. Asta ține de justiție, economie, domeniile fundamentale ale democrației și drepturilor omului, domeniul mass-media și societății civile. Toate aceste au fost adresate și pe baza angajamentelor am văzut progres foarte foarte decisiv”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.
Comentarii