(VIDEO) Stop cadru: Igor Dodon, întrebat când va discuta la CSS despre finanțarea externă a PSRM

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 decembrie, 2019, 11:35

Președintele Igor Dodon convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în context acesta a fost întrebat când vor fi incluse pe ordinea de zi a Consiliului și subiecte privind finanțarea externă a PSRM, dar și subiectul înregistrărilor video din luna iunie curent în care apare acesta și fostul lider al Partidului Democrat din moldova, Vladimir Plahotniuc.

„Acest subiect ține de competența Procuraturii Generale, care deja s-a expus la acest capitol. Dacă vor avea nevoie de informații suplimentare sau includerea pe agenda organului cum este CSS noi suntem gata să-l includem”, a spus Dodon.

La 8 iunie curent, Procuratura Generală anunța că a pornit un proces penal privind finanțarea PSRM, în baza înregistrărilor video cu Dodon și Plahotniuc. Ulterior, la 23 septembrie, Procuratura Anticorupție anunța că a încetat procesul penal, motivând că „nu s-au confirmat careva acțiuni de finanțare ilegală a PSRM”.

Potrivit ordonanței de refuz a începerii urmăririi penale, în cadrul procesului penal, au fost audiați președintele Igor Dodon, fostul șef al PDM, Vladimir Plahotniuc, precum și vicepreședintele PDM Serghei Iaralov.

În una din înregistrările video în care Dodon poartă discuții cu fostul lider al PDM, la care asistă și Serghei Iaralov, șeful statului declară despre faptul că PSRM a fost finanțat din surse externe și anume din Federația Rusă, cu sume ce variază între 600 000 – 1 000 000 dolari SUA/lunar, din 1 aprilie 2019 finanțarea fiind sistată pentru două luni din cauza lipsei de credibilitate din partea autorităților ruse.

Citește și: (DOC) Ce au declarat Plahotniuc, Iaralov și Dodon în fața procurorilor, în dosarul privind finanțarea PSRM

Luând în considerare faptul că Igor Dodon nu deține o funcție în cadrul PSRM, iar la acea întrevedere a participat ca lider neformal, Procuratura Anticorupție a decis să-l audieze în calitate de martor.

Citește și: Năstase cere reluarea anchetei penale privind finanțarea PSRM din Rusia

Dodon le-a spus anchetatorilor că a purtat aceste discuții cu Plahotniuc și Iaralov în mod intenționat, „deoarece de la bun început a înțeles că cnu putea avea discuții de formare a unei coaliții cu PD, reieșind din principiile lor de activitate și intențiile de a trage de timp cu scopul de a se menține în continuare la putere prin toate metodele posibile”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X