Sursa foto: gov.md

Prim-ministrul Ion Chicu susține că ia în considerare posibilitatea sistării asistenței financiare de externe, lucru care s-ar putea întâmpla doar dacă noul Guvern nu va reuși să implementeze reformele cerute de parteneri.

Întrebat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova dacă ia în considerare scenariul sistării asistenței externe, în contextul în care atât șeful delegației UE la Chișinău, cât și Ambasadorul SUA au avertizat că noul Guvern trebuie să se concentreze pe realizarea reformelor, în caz contrar nu va primi asistenţă financiară, Chicu a declarat că ia în calcul și asta.

„Noi luăm în considerare un astfel de scenariu, dar noi suntem foarte recunoscători partenerilor noştri externi pentru această abordare pragmatică, corectă în raport cu Guvernul Republicii Moldova. Dacă declaraţiile guvernului vor coincide cu faptele, va veni suportul respectiv. Dar, eu sunt convins că noi nu vom da temei pentru a suspenda o asemenea colaborare”, a declarat Ion Chicu.

Ce ţine de principala condiţie a partenerilor externi, reforma justiţiei, Ion Chicu spune că autoritățile nu au încotro și trebuie să o realizeze.

„Nu avem încotro. Trebuie să ne mişcăm pe această dimensiune. Dacă nu facem ordine în Procuratură şi justiţie, nu avem cum să ne dezvoltăm, nu avem cum să atragem investiţii şi să asigurăm siguranţa investiţiilor. Dacă nu avansăm pe această dimensiune, punem capac pe orice perspectivă de dezvoltare”, a mai spus prim-ministrul Ion Chicu.

Citește și: Dereck J. Hogan vorbește despre riscul sistării ajutorului financiar pentru Chișinău; Ce așteptări sunt de la Guvernul Chicu

Amintim că Uniunea Europeană a avertizat că ar putea taxa dur, inclusiv prin sistarea asistenţei bugetare oferită Republicii Moldova, dacă noul Guvern de la Chişinău nu-şi va respecta angajamentele asumate.

De asemenea, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck J. Hogan, a declarat că SUA așteaptă de la actualul Guvern condus de Ion Chicu continuarea reformelor, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției și reformarea justiției. Dacă reformele nu vor continua să fie realizate, ambasadorul spune că există riscul sistării ajutorului financiar din exterior.

Dereck J. Hogan a transmis că Guvernul Chicu se va bucura de susținerea SUA, dacă este gata să realizeze toate reformele lansate de executivul precedent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here