Sursă foto: privesc.eu

Igor Dodon a insistat ieri că Vladimir Plahotniuc s-ar afla în SUA. A făcut-o într-un interviu pentru TASS, agenția oficială de presă rusă. Interviu care, cel puțin la prima vedere, pare unul care să-i facă o importantă favoare fostului mic dictator, aflat astăzi într-o locație necunoscută.

Unde a dispărut Plahotniuc?

Spun necunoscută pentru că varianta cu SUA, pe care insistă Igor Dodon, pare să nu fie exactă. Cel puțin atunci când vorbim despre cetățeanul moldovean Vladimir Plahotniuc, născut la 1 ianuarie 1966. Pagina oficială a „Autorității de protecție a frontierei” americane arată că Plahotniuc a ajuns, într-adevăr, la 15 iunie în SUA, aterizând pe un aeroport din nordul țării.

Cum Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la 14 iunie, destinația sa directă a fost Statele Unite, așa cum a și scris presa în acea perioadă, el ajungând a doua zi acolo. Lucrurile stranii încep abia acum, pentru că, potrivit aceleiași pagini, cetățeanul moldovean Vladimir Plahotniuc ar fi părăsit SUA două zile mai târziu, la 17 iunie, fără să se mai întoarcă în țară.

Pagina este foarte exactă în ce privește istoricul vizitelor lui Plahotniuc în SUA. Și o prezintă și pe cea de la începutul lunii mai, despre care Cotidianul a scris că l-a costat pe oligarh cel puțin milion de dolari doar închirierea avionului, fiind efectuată cu una dintre cele mai luxoase aeronave private de pe piață.

Aceleași date arată că Plahotniuc, în ultimii ani, nu a lipsit niciodată din SUA pentru o perioadă atât de îndelungată, de 6 luni. Spre exemplu în 2015 a avut 3 deplasări în SUA, în 2017 a fost de 4 ori pe tărâm american, în 2018 chiar de 5, iar în 2019 se afla la a treia deplasare când a dispărut subit.

Toate deplasările lui Plahotniuc din SUA, despre care presa a relatat în ultimii ani, sunt cuprinse în acest „travel history”. Deci e puțin probabil ca el să fi revenit în SUA fără a fi inclus în acest registru.

Procurorii moldoveni îl caută pe Plahotniuc sau pe Novak?

Cel puțin nu cu identitatea Vladimir Plahotniuc, certificată prin pașaportul său moldovenesc real. Pentru că aici apare în discuție cea de-a doua identitate moldovenească a sa, despre care știm cu exactitate că are numele de familie Novak, iar prenumele vehiculate sunt Victor și Vladislav.

Din păcate nu dispun de toate datele necesare din cel de-al doilea pașaport al lui Plahotniuc pentru a verifica itinerarul său din SUA, și a vedea astfel dacă se află acolo cu a doua identitate. Nu e musai să fie cu ea, pentru că mai deține un pașaport perfect valabil românesc.

Totuși, în contextul în care procurorii de la Chișinău susțin că l-au anunțat în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc, ar fi bine de știut dacă îi caută și pe Victor sau Vladislav Novak sau, de ce nu, pe cetățeanul român Vlad Ulinici?

Pentru că, la câți procurori fideli i-au rămas lui Plahotniuc la Chișinău, n-ar fi o surpriză ca această anunțare în căutare internațională să fie doar un sabotaj, un subiect tare de presă și nimic mai mult.

Favoarea pe care i-o face Dodon lui Plahotniuc

Igor Dodon a oferit ieri un interviu pentru TASS, în care s-a vorbit destul de mult despre Plahotniuc. În el președintele s-a arătat sigur că acesta s-ar afla în SUA. Dar nu s-a oprit aici. A spus că ar încerca să se „ascundă acolo pentru a obține azil ca să scape de extrădarea în Moldova” sau Rusia. Iar aici nu pot să nu mă întreb de ce a trebuit să pomenească Dodon Rusia în acest context?

Dar nici măcar nu s-a oprit la asta. A mers mai departe, intrând în tot felul de teorii ale conspirației, precum că Plahotniuc ar fi „promis suport pentru Guvernul proeuropean al Maiei Sandu” și că ar fi fost utilizat „în lupta împotriva Rusiei” de către cei care l-au ajutat să fugă în America.

Aceste declarații cad perfect pentru un avocat al lui Plahotniuc din SUA, într-un eventual proces prin care încearcă să-i obțină clientului său azilul politic în această țară. Un interviu oferit de președintele unui stat care solicită extrădarea, în agenția de presă oficială rusă, cu astfel de acuzații, e cadou de la… domnul Igor Dodon. Pentru că se știe că deja de mai mulți ani, dar în special după ce a fugit din Moldova, Plahotniuc joacă practic o singură carte, precum că ar fi vânat de Moscova, prezentându-se drept o victimă a regimului Putin.

Dodon a promis că miercuri va veni cu mai multe detalii despre a doua identitate a lui Plahotniuc. Ar fi trebuit s-o facă instituțiile acestui stat, cu explicațiile de rigoare. Dacă o va face Igor Dodon, „președintele prorus în mâinile căruia se află toată puterea în Moldova”, cel care are câte 5 întrevederi pe an cu Vladimir Putin, argumentele pentru victimizarea lui Plahotniuc/Novak, oriunde ar fi el, vor deveni și mai solide.

Așa sau altfel, autoritățile Republicii Moldova sunt, totuși, obligate să ofere mai multe răspunsuri. De ce încă nu a fost trimisă solicitarea de extrădare în SUA, dacă Plahotniuc se află acolo? În căutare internațională a fost anunțat doar Plahotniuc sau și Novak? Care este a doua identitate a lui Plahotniuc, când și de ce a obținut-o, și cine se face vinovat pentru emiterea sa?

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here