Sursa foto: Captură privesc.eu

Fracțiunea PPDA va întregistra marți, la Parlament, un proiect de lege pentru instituirea unui moratoriu privind emisiunea obligațiunilor de stat („legea miliardului”) destinate garanțiilor pentru creditele de urgență și achitării acestora din bugetul de stat.

Potrivit reprezentanților PPDA, este nevoie de intervenția Parlamentului pentru ca datoria creată în urma devalizării sistemului bancar moldovenesc să nu mai fie pe umărul cetățenilor.

„Cu părere de rău, clasa politică hoață și lipsită de responsabilitate aflată atunci la conducere, a făcut tot posibilul pentru tergiversarea investigării fraudei bancare. Ancheta în mai multe cazuri a fost folosită selectiv în scopuri politice. Iar în 2016 Guvernul Filip a transformat garanțiile de stat, emise de guvernele Leancă și Gaburici, în datorie de stat cu dobânzi exorbitante. Conform Legii 235 din 03 octombrie 2016, au fost emise obligațiuni de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termen de până la 25 de ani, în volum total de 13,3 miliarde lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută, ceea ce practic a dublat suma datoriei”, a declarat vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

Slusari spune că Guvernul blocului ACUM a inițiat discuții pe subiectul revizuirii Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat, însă în proiectul bugetului pentru 2020, propus de Guvernul Chicu, este prevăzut ca cetățenii să continue achitarea banilor furați.

Se propune aplicarea imediată a moratoriului asupra implementării „legii miliardului”, până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate. Această opțiune ar fi corectă și necesară pentru evaluarea exactă a fraudei și a consecințelor acesteia în formă pecuniară”, a explicat Slusari în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament alături de deputații Igor Munteanu și Liviu Vovc.

„Sperăm că toți deputații vor înțelege logica și oportunitatea acestui proiect și îl vor vota”, a conchis Slusari.

Potrivit lui Alexandru Slusari, anchetarea furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc, recuperarea banilor și tragerea la răspundere a celor vinovați se numără printre dezideratele Platformei „Demnitate și Adevăr” încă din 2015, când organiza proteste în centrul Capitalei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here