Reacția Maiei Sandu la eliberarea lui Vlad Filat

Autor: , in Politic / 3 decembrie, 2019, 20:00

Fosta prim-ministră Maia Sandu susține că Vlad Filat a fost eliberat „de justiția lui Dodon”. Reacția acesteia vine după ce președintele Igor Dodon a acuzat că Executivul Sandu ar sta în spatele eliberării lui Filat.

„Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare. Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea ”vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova”, spune Sandu.

Lidera PAS respinge acuzațiile președintelui cum că în spatele eliberării lui Filat ar sta Guvernul condus de aceasta.

„Acuzațiile lui Dodon la adresa echipei mele sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană. Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții. Guvernul pe care l-am condus a luptat vehement cu corupția și corupții. Dodon ştie de cine să se teamă şi face totul ca să-şi discrediteze oponenţii. Dar oricum, este o caricatură în comparaţie cu Plahotniuc, de care s-a temut şi de care a scăpat doar datorită blocului ACUM. Îi va veni şi lui timpul cât de curând”, se mai arată în reacția Maiei Sandu.

Filat, condamnat la 9 ani de închisoare a fost eliberat înainte de termen. Informația a fost confirmată pentru Cotidianul.md de avocatul acestuia, Victor Munteanu.

Președintele Igor Dodon s-a arătat surprins de faptul că fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar. Șeful statului crede că în spatele aceste decizii ar sta fostul Guvern. Igor Dodon a cerut explicații de la Ministerul Justiției și afirmă că va oferi mâine mai multe detalii.

Vlad Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, în urma unui denunț al controversatului om de afaceri Ilan Şor, principalul figurant în raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar.

În vara acestui an, pedeapsa lui Filat a fost redusă cu 685 de zile, adică un an şi zece luni, conform unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie.

Precizăm că termenul de detenție se calculează din ziua reținerii persoanei. În cazul lui VLad Filat, reținerea a avut loc la data de 15 octombrie 2015.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X