Filat explică de ce demersul de eliberare condiționată a fost depus în ultima zi a Guvernului Sandu

Autor: , in Politic / Populare / 4 decembrie, 2019, 16:35

În cadrul unei conferințe de presă, fostul prim-ministru a explicat de ce demersul Penitenciarului nr. 13, privind eliberarea condiționată a sa, a fost depus în instanța de judecată la 12 noiembrie, și anume în ultima zi a mandatului Guvernului Maia Sandu.

„Liberarea de răspunderea penală e un drept. În condițiile prevăzute de lege, personal am depus cerere, conform legii, către administrația Penitenciarului nr. 13, pentru a-mi fi aplicat art. 91 al Codului Penal, care prevede liberarea de răspundere înainte de termen. În baza cererii depuse, în cadrul comisiei Penitenciarului a fost examinată cererea și dacă toate condițiile necesare pentru liberare sunt întrunite”, a declarat Vlad Filat.

Potrivit ex-premierului, membrii comisiei speciale au acceptat în mod unanim cererea sa pe data de 8 noiembrie, iar pe 12 noiembrie demersul a fost înaintat către instanța de judecată.

Filat spune că demersul a fost depus pe data de 12 noiembrie „nu pentru că doamna Sandu și-a angajat răspunderea și a căzut Guvernul, dar pe motiv că data de 12 noiembrie era penultima zi de depunere a acestui demers. Legea spune clar – în termen de cinci zile demersul se transmite la instanța de judecată”.

„Ping-pong-ul dintre politicieni sunt speculații care îmi creează probleme”

Vlad Filat a vorbit despre ping-pong-ul de acuzații dintre Igor Dodon și Maia Sandu, pe care le califică drept simple speculații care îi creează probleme.

Totodată, spune el, acțiunea prin care a reușit să obțină liberarea condiționată înainte de termen a început-o încă de la sfârșitul lunii aprilie 2019, atunci când în fruntea Guvernului se afla democratul Pavel Filip.

Filat afirmă că declarațiile politicienilor la subiectul eliberării sale condiționate este o formă de a pune presiune pe instanțele de judecată.

Fostul premier îi încurajează pe toți cei care discută în spațiul public despre eliberarea sa înainte de termen să se informeze temeinic înainte. „Sper că declarațiile făcute până acum nu au fost din rea credință, ci din necunoaștere”, a adăugat el.

Amintim că marți, la scurt timp după știrea că Vlad Filat a fost eliberat condiționat, Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că a facilitat liberarea de răspundere penală înainte de termen a fostului premier. Maia Sandu a respins acuzațiile, spunând că susține că Vlad Filat a fost eliberat „de justiția lui Dodon”.

A doua zi, ministrul Justiției, dar și președintele Dodon, au declarat că eliberarea condiționată a lui Filat va fi anulată dacă se va constata ilegalitatea deciziei.

Citește și: (VIDEO) Usatîi susține că Dodon ar fi favorizat eliberarea lui Filat: Îi este frică de un video

Înainte de a merge la părinți, a fost pe la Mitropolia Moldovei. Filat, primul interviu după eliberarea condiționată

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X