Germania expulzează doi diplomaţi ruşi, după un asasinat care a avut loc într-un parc din Berlin

Autor: , in Externe / 4 decembrie, 2019, 17:09

Ministerul german de Externe a decis, miercuri, expulzarea a doi diplomaţi ruşi, din cauza presupusei implicări a serviciilor secrete ruse în asasinarea unui lider militar cecen-georgian, afirmă surse citate de presa germană.

Doi diplomaţi ruşi au fost declaraţi miercuri persona non grata, informează publicaţiile Die Welt şi Der Spiegel.

„În pofida solicitărilor repetate, autorităţile ruse nu au colaborat în ancheta pentru elucidarea circumstanţelor asasinatului”, a comunicat Ministerul de Externe de la Berlin.

Procurorul general al Germaniei suspectează că serviciile secrete ruse ar fi implicate în asasinarea unui fost lider cecen la Berlin, informează The Guardian și BBC News, citând presa germană, conform digi24.ro.

Inițiată la trei luni după ce cetățeanul georgian Zelimkhan Khangoshvili, un fost lider al insurgenților ceceni, a fost împușcat mortal într-un parc din Berlin, o astfel de mișcare ar însemna că Germania acuză oficial Kremlinul de comiterea unui crime de natură politică pe teritoriul Germaniei și ar putea duce la o criză diplomatică similară cu cea declanșată de atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, în martie 2018.

Kremlinul a negat categoric presupusa implicare a Rusiei în acest asasinat
Potrivit unui material publicat marți de cotidianul Der Spiegel, procurorul general al Germaniei a decis să preia cazul, după ce experții criminaliști l-au identificat pe asasin drept Vadim Krasikov, persoană care este căutată pentru unui om de afaceri rus în 2013.

Kremlinul a negat categoric sugestiile privind presupusa implicare a Rusiei în acest asasinat, însă reticența Moscovei în a oferi clarificări în acest caz a ridicat suspiciuni.

Autorul crimei a fost arestat de poliție în timp ce încerca să scape de arma crimei, însă a refuzat să coopereze cu autoritățile.

Asasinul a ajuns în Germania folosind un pașaport rus emis pe numele Vadim Sokolov, însă experții se îndoiesc de autenticitatea documentului.

Site-ul de investigații jurnalistice Bellingcat susține că numele Vadim Sokolov nu este real, asasinul primind un număr de identificare fiscală cu câteva zile înainte de a solicita o viză Schengen pentru a călători în UE. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea directă a statului rus, susțin jurnaliștii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X