Reacția Procuraturii Anticorupție la scrisoarea judecătorilor de la Ciocana: O victimizare prin care vor să-și ascundă ilegalitățile
Într-o declarație de presă, Procuratura Anticorupție (PA) își exprimă nedumerirea față de scrisoarea comună subsemnată de un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, oficiul Ciocana. „Alegațiile invocate în document reprezintă nimic altceva decât o victimizare colectivă sub paravanul căreia, semnatarii vor să-și ascundă acțiunile și deciziile incompatibile cu legea”, consideră Procuratura Anticorupție.
Potrivit instituției, în perioada august-prezent, au fost inițiate 14 procese penale în care sunt investigate bănuieli rezonabile privind falsul în declarații de avere și interese sau caracterul ilicit al unor hotărâri/încheieri judecătorești emise de judecătorii de la Judecătoria mun. Chișinău, sediul Ciocana. Aceste se referă la falsul in declarații, violarea dreptului la secretul corespondenței, pronunțarea unei hotărâri ilegale și falsul în actele publice.
„De asemenea, în perioada de resort au fost înaintate către Consiliul Superior al Magistraturii două sesizări privind pornirea procedurii disciplinare în privința a doi judecători pentru încălcarea Legii cu privire la statutul judecătorului și Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor”, se arată în declarație.
„Judecând în spiritul si logica scrisorii apărută în spațiul public, desprindem concluzia că domnii magistrați găsesc firească prelungirea termenului de interceptare a unei persoane cu o lună mai mult decât prevede legea, sau prelungirea interceptării comunicărilor fără a fi autorizată interceptarea propriu-zisă, și – în accepțiunea domniilor lor – PA trebuie să treacă cu vederea aceste lucruri, în caz contrar – „se exercită presiune și șantaj”.Domnii judecători consideră că acuzatorii trebuie să treacă cu vederea inclusiv bănuielile rezonabile privind îmbogățirea ilicită sau alte infracțiuni pentru care sunt cercetați”, se mai arată în declarația PA.
„Admitem că semnatarii își conștientizează vulnerabilitatea și riscurile ce se desprind din anchetele care-i vizează și încearcă, prin forțe comune, să decredibilizeze acțiunile PA in fața noii conduceri ai Procuraturii Generale. Refuzăm să credem, deocamdată, că acești magistrați ar acționa în complicitate cu alți actori care urmăresc același scop: compromiterea activității PA”, se mai spune în declarație.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, scrisoarea grupului de judecători poate crea un precedent periculos de imixtiune și ar putea fi catalogat drept o ingerință flagrantă în activitatea procurorilor anticorupție.
Amintim că un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a semnat un document adresat conducerii R. Moldova și conducerii organelor din Jusțiție prin care denunță practicile unor procurori. Semnatarii susțin că sunt intimidați, prin diferite metode, să emită decizii ilegale, care ar favoriza acuzatorii de stat, la solicitarea demersurilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării măsurilor de arest.
Comentarii