Bugetul pentru 2020, aprobat în primă lectură; Premierul Chicu, etichetat „tehnocrat de serviciu pentru dictatorii din R. Moldova” (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Economic / 5 decembrie, 2019, 18:24

Parlamentarii au aprobat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, elaborat de Guvernul Chicu. Proiectul a fost susținut de deputații fracțiunilor PDM și PSRM, în timp ce deputații Blocului ACUM au criticat dur unele prevederi ale acestuia. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a adus critici dure la adresa prim-ministrului Ion Chicu, numindu-l „un tehnocrat de serviciu pentru dictatorii din Republica Moldova”, în timp ce colegul său de Bloc, Radu Marian, a spus că „astăzi coaliția PD-PSRM adoptă majoritate măsurilor din bugetul elaborat de Guvernul Maiei Sandu”. Cu critici a venit și fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, care a ieșit într-o conferință de presă alături de deputații fracțiunii PAS.

Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 61,2 miliarde de lei sau cu 5,7 miliarde de lei față de estimările precizate pentru 2019. Cheltuielile bugetului de stat reprezintă de 76,6 miliarde de lei, o majorare cu 7,1 miliarde de lei față de estimările precizate pentru 2019.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de 7,4 milioane de lei sau 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru finanțarea deficitului bugetar vor fi utilizate resurse atât externe, cât și interne.

Conform ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, principalele aspecte țin de creșterea graduală în sumă totală cu circa 9,1% și egalarea treptată a valorilor de referință la calcularea salariilor salariaților din sectorul bugetar, iar în domeniul politicilor sociale se prevede indexarea pensiilor de 2 ori pe an, revizuirea examinării pensiilor pentru limita de vârstă, suport pentru persoanele cu venituri mici pe perioada rece a anului, sprijin mai mare pentru veteranii războiului de pe Nistru, acordarea suportului unic cu prilejul sărbătorilor de iarnă în valoare de 700 de lei, majorarea cuantumului alocațiilor de stat și altele. În mare parte, sunt inițiative anunțate de la Președinție de către Igor Dodon.

Venituri de peste 90% din taxe și impozite

Încasările din impozite și taxe reprezintă 40,5 miliarde de lei, această categorie determinând cea mai mare pondere în structura veniturilor din bugetul de stat – 91,8%.

Intrările din granturi și alte venituri ale bugetului de stat vor însuma a câte 1,8 miliarde de lei, respectiv, fiecare fiind la nivelul anului 2019. Ca pondere în suma totală a veniturilor bugetului de stat aceste tipuri de venituri vor constitui a câte 4%.

În anul 2020 cei mai mulți bani vor fi direcționați spre infrastructura drumurilor și învățământ, urmate de ordinea publică, securitatea națională și protecția socială.

„Deficit bugetar va fi de 7,4 miliarde de lei. Circa 2,6 miliarde de lei va fi deficitul pentru cheltuielile curente, numit componenta de bază. Alte 4,8 miliarde de lei din deficitul bugetului de stat reprezintă cheltuieli pentru proiecte finanțate din surse externe, acesta este cu circa 2,7 miliarde de lei mai mult față de anul 2019, ceea ce reflectă angajamentul Guvernului față de implementarea masivă a proiectelor de investiții în infrastructură”, a spus ministrul Usatîi.

Conform estimărilor, principalele surse de finanțare a deficitului bugetului de stat sunt sursele externe și interne, intrări nete de împrumuturi externe pentru suport bugetar, implementarea proiectelor finanțate din surse externe, plasarea valorilor mobiliare de stat, dar și mijloacele obținute din privatizarea patrimoniului public.

La capitolul datorie de stat, soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2020 se estimează a fi de 67,5 miliarde de lei.

Întrebări mult prea tehnice, pentru autorii proiectului

Deputatul Blocului ACUM, Liviu Vovc, a vrut să știe de ce pentru anul 2020 Guvernul a decis a decis să crească bugetul Aparatului Președintelui cu aproape 2,5 milioane de lei.

„În 2016, atunci când a fost preluat mandatul de președinte, bugetul Aparatului Președintelui era de 17 milioane de lei. Acum, când suntem în an electoral, bugetul ajunge la 35 milioane de lei. Eu înțeleg că este o campanie electorală care ne așteaptă, dar haideți să le facem din contul partidelor și nu al banilor publici”, a spus Vovc.

Secretarul de stat Tatiana Ivanicichina nu a știu însă să explice de ce bugetul a fost majorat. „Această întrebare este mult prea tehnică. Avem nevoie de timp ca să analizăm mai detaliat bugetul Aparatului Președintelui, pentru că o sumă de 2 milioane raportată la volumul total al cheltuielilor durează în timp să o identificăm”, a spus Ivanicichina. Aceasta nu a putut explica nici faptul că au fost reduse cheltuielile pentru susținerea diasporei, cu aproximativ 1 milion de le, de la 2,5 la 1,5 milioane de lei.

În schimb, speakerul Zinaida Greceanîi a sărit în apărarea Guvernului Chicu, menționând că unele propuneri au fost preluate din proiectul bugetului elaborat de Guvernul Sandu.

„Dacă îmi amintesc bine, unele aspecte au fost elaborate de precedentul Guvern și propunerile nu prea au fost modificate. Ei (noii oficiali – n.r.) au preluat propunerile”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, a adus critici dure la adresa prim-ministrului Ion Chicu, numindu-l „un tehnocrat de serviciu pentru dictatorii din Republica Moldova”.

„Acest domn, avansat în funcția de prim-ministru interimar pe lângă Igor Dodon, a venit astăzi în plen cu un buget total iresponsabil și mai mult decât electoral, cu un deficit bugetar de 7,4 miliarde lei, egal cu 4 % din PIB. Ceea ce este cu 1,5 puncte mai mult decât limita admisibilă. Cu planificarea unei datorii de stat care va crește și la sfârșitul anului 2020 va atinge cifra de 67 miliarde lei. O cifră record pentru Moldova. Și asta nu e tot. Acest guvern mai propune creșterea datoriei de stat pe parcursul a doi ani până la peste 81 miliarde lei. Vă întreb – încotro noi mergem?”, a întrebat Slusari.

Radu Marian: Ne bucurăm că au preluat roadele muncii Guvernului Sandu, dar nu au copiat până la capăt

La rândul său, deputatul Blocului ACUM, Radu Marian, a precizat că „astăzi coaliția PD-PSRM adoptă majoritate măsurilor din bugetul elaborat de Guvernul Maiei Sandu”.

„Chiar dacă fostul Guvern și fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, ne-a lăsat o gaură enormă în buget, noi am reușit în câteva luni să restabilim bugetul și să aducem finanțare externă, în valoare de 2 miliarde de lei, mai mult decât a reușit fostul Guvern în ultimii 3 ani. Noi nu ne supărăm, ne bucurăm că au preluat roadele muncii noastre și oamenii vor beneficia de plăți și salarii. Dar, nu au copiat până la capăt. Nu vor acorda premiile anuale în valoare de 50% din salariul pentru bugetari și au anulat un proiect important – ajutor pentru contor -, care prevedea că peste 400 de pensionari cu pensii mici urmau să primească câte 50 de lei la plata facturilor energiei electrice. Vestea proastă este că, contrat Constituției, acest buget prevede cheltuieli fără surse de finanțare. Deficitul bugetar este unul record, de 7,4 miliarde de lei. Este nevoie de finanțare a cestui deficit, dar pentru că acest Guvern nu este credibil și nu va implementa nicio reformă serioasă, cel mai probabil va pierde finanțările de la UE, FMI, Banca Mondială 3 miliarde de lei”, a spus Radu Marian.

Cu critici a venit și fosta ministra a Finanțelor, Natalia Gavriliță, care a ieșit într-o conferință de presă alături de deputații fracțiunii PAS.

„Cea mai mare problemă a acestui buget este faptul că prevede, contrar Constituției, cheltuieli fără surse de finanțare. Bugetul include un credit din Rusia care nu este încă agreat și este deocamdată virtual. 700 milioane de lei sunt venituri din privatizări. Nu este cumva o încercare de a ceda din activele statului pentru aceste împrumuturi? Contează pe finanțarea altor parteneri externi, dar știu foarte bine că acești parteneri externi oferă aceste resurse pentru Guverne responsabile care planifică realist și fac reforme. Ei cunosc foarte bine că politicile incluse în buget se bat cap în cap cu condițiile negociate cu partenerii… Vor înăspri administrarea fiscală și vamală”, a adăugat ex-ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X