Cum și-au motivat foștii judecători ai CC absența de la audierile Comisia de anchetă a puciului din 7-14 iunie. Popșoi: E o sfidare

Autor: , in Politic / 5 decembrie, 2019, 14:59 Etichete: ,

Fosta componență a Curții Constituționale (CC), cea care și-a anulat hotărârile adoptate în zilele de 8 și 9 iunie 2019, nu a venit, joi, la audierile organizate de Comisia parlamentară de anchetă privind puciul din perioada 7-14 iunie. Președintele comisiei, Mihai Popșoi, a prezentat o scrisoare prin care foștii magistrați și-au motivat absența. Astfel, potrivit lor, judecătorii CC nu pot fi trași la răspundere judiciară pentru deciziile sau opiniile exprimate în exercitarea funcției nici după expirarea mandatelor de judecători constituționali, făcând referire la norme din Constituție, din Legea cu privire la Curtea Constituțională și la Codul Jurisdicției Constituționale.

„Ei spun: nu ne puteți trageți la răspundere, am acționat după intima noastră convingere, facem ce dorim, ne spălăm pe mâini. Acest lucru este o sfidare a Parlamentului și a cetățenilor în primul rând”, a declarat președintele comisiei de anchetă. „Cetățenii vor să cunoască cum și de la cine au primit indicații”, spune Mihai Popșoi.

„Astăzi urma să aibă loc probabil cea mai importantă rundă de audieri în cadrul Comisiei de anchetă. Însă, din păcate, foștii judecători ai Curții Constituționale s-au eschivat de la prezența la aceste audieri. În schimb, au trimis o scrisoare semnată de toți cei șase judecători ai Curții Constituționale, în care au făcut referire la Constituție, precum că judecătorii CC sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Constituției. Dumnealor nu mai sunt judecători, mandatul lor s-a încheiat”, a declarat deputatul PAS.

„Ei fac referire la Legea cu privire la Curtea Constituțională, că judecătorii CC nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Prezența dumnealor la Comisia de anchetă în Parlament nu neapărat poate fi interpretată ca răspundere juridică ori demersul Comisiei de anchetă e mai degrabă un demers politic, decât unul judiciar, penal. Menirea Comisiei de anchetă este să ofere în primul rând cetățenilor deplinătatea înțelegerii a ce s-a întâmplat în acea săptămână de foc și cine este responsabil. Nu neapărat să fie membrii CC. Poate ei au primit indicații de la cineva”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

„Foștii judecători ai CC fac referire și la Codul Jurisdicției Constituționale, care stabilește că judecătorii CC nu pot fi trași la răspundere judiciară pentru voturile și opiniile exprimate în exercitarea funcției, inclusiv după expirarea mandatului. Reiterez – dumnealor aici trișează, ascunzându-se în spatele acestor prevederi, ori prezența dumnealor la Comisia de anchetă parlamentară nu poate fi interpretată ca tragere la răspundere judiciară. Citarea dumnealor în cadrul dosarului penal care este la Procuratura Generală pe rol pe cazul uzurpării puterii în stat, acolo probabil dumnealor ar putea invoca aceste prevederi, însă prezența la Comisia de anchetă era obligatorie, pentru că poporul, așa cum scrie în Constituție, este suveran, iar reprezentanții poporului sunt deputații din Parlament”, a adăugat Mihai Popșoi.

„Noi vom duce la bun sfârșit raportul Comisiei, vom decide dacă vom chema din nou foștii judecători ai Curții Constituționale. Mandatul comisiei expiră curând și nu știm dacă acesta va fi prelungit. Avem suspiciuni că majoritatea parlamentară nu va dori să-l prelungească”, a mai spus Popșoi, afirmând că foștii magistrați consideră probabil că au protecția actualei majorități parlamentare PDM-PSRM.

Amintim că activitatea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale a fost instituită prin votul coaliției PSRM-ACUM. Comisia urmează să prezinte în plenul Parlamentului un raport complet până la sfârșitul anului.

Democrații au criticat crerea comisiei, calificând activitatea acesteia drept „vânătoarea de vrăjitori”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X