Donald Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor

Autor: , in Externe / 5 decembrie, 2019, 18:02

Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite îl va pune sub acuzare pe preşedintele Donald Trump după ancheta desfăşurată, este concluzia preşedintei camerei inferioare a legislativului american, Nancy Pelosi, conform BBC, citat de digi24.ro.

„Astăzi, le cer liderilor din Cameră să activeze articolele impeachment-ului (n.red – punerea sub acuzare)”, a declarat şefa Camerei Reprezentanţilor.

Declaraţia vine la o zi după ce Comisia Juridică a Camerei a hotărât să ia în considerare pregătirea capetelor de acuzare împotriva lui Donald Trump.

„Faptele nu pot fi contestate. Preşedintele a abuzat de puterea sa pentru propriul beneficiu politic şi cu costuri pentru securitatea noastră naţională prin condiţionarea ajutorului militar către o altă ţară şi prin forţarea unei investigaţii externe asupra unuia dintre rivalii săi politici”, a declarat Nancy Pelosi.

Donald Trump a reacţionat pe Twitter la anunţul lui Pelosi – le-a cerut democraţilor să termine procedura cât mai repede pentru ca „procesul din Senat să fie drept şi pentru ca ţara noastră să se întoarcă la treabă”. „Schiff, familia Biden şi Pelosi vor depune mărturie şi vor dezvălui, pentru prima dată, cât de corupt este sistemul cu adevărat. Am fost ales să «curăţ mlaştina» (n. red. – unul dintre sloganurile de campanie din 2016 al lui Trump prin care îşi dorea să fie perceput ca un politician anti-sistem) şi asta fac!”, a mai scris Trump pe Twitter.

După punerea sub acuzare, Donald Trump urmează să fie judecat în Senat conform capetelor de acuzare care vor fi hotărâte în Camera Reprezentanţilor. În Senat, însă, republicanii încă se bucură de o majoritate de 53 la 47. În Senat, preşedintele va fi judecat, iar senatorii vor vota dacă îl găsesc vinovat pentru fiecare cap de acuzare în parte. E nevoie ca două treimi dintre senatori să voteze în favoarea condamnării preşedintelui pentru ca acesta să poate fi demis oficial din funcţie.

În cazul în care va fi demis, Trump ar putea totuşi să candideze din nou în 2020, dacă nu îi este interzis acest lucru explicit de către senat. Dacă va fi condamnat şi demis, actualul vicepreşedinte Mike Pence va deveni preşedintele Statelor Unite pentru restul rămas de mandat care expiră în ianuarie 2021.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X