Fostul președinte al CSJ, Ion Druță, surprins astăzi la Parlament (FOTO)
Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, a fost surprins astăzi la Parlament.
Druță a fost surprins la Parlament de deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, care se întreabă retoric dacă acesta mai insistă pe demisie sau s-a răzgândit.
„Oho, Ion Druță, șeful demisionar al CSJ, e în Parlament! Pe semne că deja a fost „înfiat” de PSRM (și/sau de PD). Apropo, acesta a depus demisia, comisia juridică (când încă eram președinte) a aprobat raport de acceptare a demisiei acestuia, demisia a fost inclusă și în ordinea de zi a ședinței Parlamentului (pentru ziua când s-a votat Guvernul Chicu). Dar, așa și nu a fost aprobată prin hotărâre de Parlament. Pe semne că deja nici nu va fi…”, a comentat Litvinenco pe o rețea de socializare.
Eliberarea din funcție a lui Druță a fost inclusă în ordinea de zi a ședinței plenului Parlamentului din 14 noiembrie, prin votul majorității deputaților. Solicitarea a venit din partea fostului președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Sergiu Litvinenco. Totuși, eliberarea din funcție a lui Druță nu a fost aprobată la acea ședință.
De menționat că, Ion Druță este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost inițiată după ce Serviciul de Informații și Securitate a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în anii 2016-2019, fiind constatată „o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate”. În ultimii trei ani, în declarațiile de avere și interese, Ion Druță nu a indicat însă faptul că ar fi achiziționat bunuri.
La 2 octombrie, Procuratura Anticorupție anunța despre reținerea pentru 72 de ore a lui Druță, în urma audierii acestuia, în temeiul depistării în cadrul perchezițiilor biroului și domiciliului acestuia a obiectelor de natură să confirme bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită.
Procurorii anticorupție au depus un demers la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, privind aplicarea arestului preventiv asupra lui Druță. Totuși, această solicitare nu a fost satisfăcută. Druţă a rămas a fi cercetat în libertate, după ce magistraţii Curţii de Apel Chişinău au respins ca nefondat recursul procurorului, care au insistat ca Druţă să fie plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
La 24 octombrie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au reușit să se întrunească în ședință, la a tria tentativă. Având cvorum, magistrații au examinat și aprobat sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, cu privire la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.
La 30 octombrie Procuratura Anticorupție anunța că a aplicat sechestru în valoare de 12,8 milioane de lei pe bunurile imobiliare și autovehiculele lui Druță.
Sursa foto: Facebook/Sergiu Litvinenco
Comentarii