Aprovizionarea cu gaze după 1 ianuarie 2020: Republica Moldova ar putea împrumuta de la BERD 90 milioane de dolari (DOC)

Autor: , in Economic / 5 decembrie, 2019, 15:51

Republica Moldova intenționează să ceară de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) un ajutor financiar de până la 90 de milioane de dolari, fiind un instrument de procurare a gazelor naturale în situație de urgență. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri de Cabinetul de miniștri.

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de suport al proiectului și rambursare „Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru
Reconstrucție și Dezvoltare şi acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia.

Împrumutul va fi operat în cazul în care de la 1 ianuarie 2020 Republica Moldova va întâmpina dificultăți de recepționare a gazelor rusești prin Ucraina.

Citește și: PSRM și PDM evită subiectul aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale după 1 ianuarie 2020

Conform ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, împrumutul este necesar ca ultimă soluție pentru achiziționarea unei cantități mari de combustibil pe piața ucraineană sau cea europeană.

„Instrumentul financiar va fi utilizat numai dacă „Moldova Gaz” va anunța că este imposibil să ofere servicii de furnizare a gazelor naturale. Totodată, din condițiile BERD reiese necesitatea de a garanta creditul extern destinat pentru a finanța achiziția de gaze”, a spus ministrul

Deocamdată nu se știe cum va primi Republica Moldova gaze rusești începând cu 1 ianuarie 2020. Mai mult, deputații fracțiunii PDM și PSRM au evitat astăzi să susțină inițiativa Blocului ACUM privind audierea ministrului Economiei și al directorului Moldova Gaz, de la care au vrut să afle cum va fi aprovizionată cu gaze țara începând de anul viitor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X