Nagacevschi „a uitat” să consulte membrii CSM privind modificările operate la legea cu privire la Consiliu

Autor: , in Politic / 5 decembrie, 2019, 11:03

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri un proiect de lege privind modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), subiect fiind inclus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței, și care urmează să fie transmis Parlamentului spre aprobare în regim prioritar. Deși proiectul vizează CSM, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că a uitat să invite membrii Consiliului la consultări privind elaborarea proiectului.

„Am uitat”, acesta a fost răspunsul lui Fadei Nagacevschi, după ce a fost întrebat de fosta ministră a Justiției Olesea Stamate de ce nu i-a invitat pe membrii CSM la consultările publice.

„Grupul de lucru pe lângă Ministerul Justiției a fost creat pe data de 15 noiembrie. Sincer, nu am atras atenția că în lista instituțiilor care urmează a fi invitate nu se regăsea CSM-ul. Asta nu presupune că membrii Consiliului nu au putut participa la activitățile grupului de lucru”, a spus ministrul în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Conform proiectului, numărul membrilor CSM ar urma să crească de la 12 la 15. Cinci membri ai Consiliului din rândul profesorilor de drept titulari vor fi numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, care va organiza un concurs public până la expirarea mandatului membrilor desemnați sau în decurs de 30 de zile de la apariția vacanței funcției. Concursul public ar urma să includă cel puțin analiza dosarelor și audierea candidaților.

Alți șapte membri din rândul judecătorilor, inclusiv șapte membri supleanți, vor fi aleși în Consiliul Superior al Magistraturii prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Și anume, patru din judecătorii, doi din curțile de apel și unul din Curtea Supremă de Justiție.

În continuare, CSM rămâne organul care anunță data desfășurării Adunării Generale a Judecătorilor la care urmează a fi aleși membrii acestuia cu cel puțin 60 de zile înainte, dar nu mai târziu de 30 de zile de la expirarea mandatului de membru al CSM.

Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat în vederea asigurării unui echilibru proporțional de reprezentare în Consiliul Superior al Magistraturii a judecătorilor din toate nivelele instanțelor judecătorești.

Ținând cont de faptul că în cadrul CSM urmează a fi numiți încă 2 membri din rândul profesorilor titulari de drept, din contul bugetului de stat vor fi necesare anual mijloace financiare în sumă de 366.960 de lei.

Actualmente, din componența Consiliului Superior al Magistraturii fac parte câte 2 judecători din fiecare nivel de instanțe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X