Rusia anunță demararea construcției a două portavioane de genul Mistral

Autor: , in Externe / 5 decembrie, 2019, 15:11

Moscova a anunţat că, în prima parte a anului 2020, va demara construcţia la un şantier naval din Kerci (Crimeea) a două nave universale de desant similare cu portavioanele franceze de tip Mistral, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, care citează o sursă din domeniul industriei de apărare, după ce un contract cu Franţa privind livrarea a două portavioane de acest tip a fost anulat de Paris ca urmare a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei în 2014 pentru rolul său în criza ucraineană.

La presiunea cancelariilor occidentale, Franţa a trebuit să renunţe la contractul de 1,2 miliarde de euro încheiat cu Rusia în 2011 pentru două portavioane de tip Mistral, specializate în transportul elicopterelor, scrie Agerpres.

În mai 2015, Parisul a anunţat rezilierea contractului şi, ulterior, a plătit Federaţiei Ruse compensaţii în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

În Crimeea, potrivit responsabilului citat de RIA Novosti, vor fi construite două nave care vor putea găzdui între 12 şi 16 elicoptere.

Autorităţile ruse nu exclud construcţia altor portavioane pe viitor, conform aceleiaşi surse.

Cele două portavioane a căror construcţie este programată să înceapă în primăvara anului viitor ar urma să fie date în exploatare în 2025-2026.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X