Averea și interesele noilor adjuncți ai lui Stoianoglo. Unul a fost adjunctul lui Harunjen, altul și-ar fi tănuit averea de milioane

Autor: , in Populare / Social / 6 decembrie, 2019, 14:24

Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a numit vineri trei adjuncți ai procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Unul dintre ei, Mircea Roșioru, a fost timp de doi ani adjunctul fostului procuror general din perioada guvernării democrate, Eduard Harunjen. Un alt adjunct al lui Stoianoglo, Ruslan Popov, este unul dintre procurorii care a venit acasă la Eduard Harunjen, la 22 mai 2018, ca să-l felicite cu ocazia zilei de naștere. Tot el, potrivit portalului anticoruptie.md, și-ar fi tăinuit averea de milioane.

Doi ani adjunctul lui Harunjen

Mircea Roșioru este adjunct al procurorului general al Republicii Moldova din martie 2017, atunci când în fruntea Procuraturii Generale se afla Eduard Harunjen. În perioada august 2016-martie 2017, Roșioru a fost procuror-şef interimar al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale. În ianuarie 2014, acesta a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 4 ani. Anterior, în perioada septembrie 2010-iulie 2016, Mircea Roșioru a fost procuror și şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale.

În funcția de adjunct al procurorului general, în 2018 Mircea Roșioru a încasat 397 de mii de lei sub formă de salariu. Tot în 2018 Roșioru a devenit proprietarul unui apartament de 121 de metri pătrați (cumpărat cu 826 de mii de lei), un imobil de 13 metri pătrați, dar și un garaj de aproape 15 metri pătrați.

Citește aici declarația de avere și intere personale a lui Mircea Roșioru.

Ruslan Popov și-ar fi tăinuit averea de milioane

Ruslan Popov a fost până în prezent șeful Secției analiză criminologică din cadrul Procuraturii Generale. Potrivit anticoruptie.md, Popov a vrut să acceadă în funcția de judecător și și-a tăinuit, timp de șapte ani, averea de milioane.

Ruslan Popov a fost șef interimar la Procuratura Anticorupție în 2013. El însă a fost suspendat pentru scurt timp din funcţia respectivă, după ce a fost pornit pe numele său un dosar penal pentru că nu a declarat, timp de aproape șapte ani, o casă de milioane din Mileştii Mici.

Anticoruptie.md a scris că Popov a reuşit să scape de pedeapsa penală şi, în octombrie 2014, a fost numit adjunct al şefului Procuraturii Ciocana, iar în 2016 – şef al instituţiei respective. Până la 19 decembrie 2017, a fost timp de patru ani membru al Consiliului Superior al Procurorilor. În octombrie 2017, a fost desemnat membru al Grupului de monitorizare a Strategiei Naţionale de Integritate pentru 2017–2020.

Cumătru cu Valeriu Gurbulea, fost procuror general în perioada guvernării comuniste, Ruslan Popov a condus, începând cu 2010, până în ianuarie 2013 Direcţia control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale.

Ruslan Popov a fost surprins printre procurorii care la 22 mai 2018 au venit acasă la Eduard Harunjen ca să îl felicite cu ocazia zilei de naștere.

Din funcția de șef al Secției avizare și propuneri de legiferare a Procuraturii Generale, Ruslan Popov a ridicat, în 2018, un salariu de 318 mii de lei. În același an, Popov a vândut două locuri de parcare (cu câte 100 de mii de lei) și un apartament (cu 850 de mii de lei).

Familia Popov are în proprietate 15 terenuri agricole și un teren intravilan de 0,24 hectare, dar și un apartament (de aproape 123 de metri pătrați) și o casă de locuit (de aproape 212 metri pătrați).

Familia noului adjunct al procurorului general are în proprietate patru automobile, dintre care cel mai scumpe este un Hyundai Grand Santa Fe, produs și achiziționat în anul 2017 contra sumei de peste 739 de mii de lei.

Un Hyundai Grand Santa Fe din 2017. Sursa foto: gaw.to

Declarația integrală de avere și interese personale a lui Ruslan Popov poate fi accesată aici.

Perevoznic, cel mai „sărac” dintre adjuncți

Iurie Perevoznic este avocat, a fost procuror și şef-adjunct al secţiei investigaţii financiar-economice şi protecţia drepturilor omului a Procuraturii Generale, dar și şef-interimar al secţiei minori şi drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale.

În declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2018, Iurie Perevoznic declară un apartament de 54 de metri pătrați, pe care l-a privatizat în 2005. Perevoznic declară și un autoturism Honda Accord din 2003, achiziționat în 2010.

Potrivit documentului, Iurie Perevoznic a fost în 2018 inspector judiciar în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește aici declarația de avere și interese personale a lui Iurie Perevoznic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X