Parlamentul a votat demisia vicepreședintelui CSJ; Judecătoarea a fost implicată în dosare scandaloase

Autor: , in Social / 6 decembrie, 2019, 13:54

Parlamentul a aprobat o hotărâre cu privire la demisia vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ, judecătorul CSJ Tatiana Vieru, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, iar astăzi Legislativul l-a aprobat.

Tatiana Vieru a fost propusă pentru numire în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, pe un termen de patru ani, la sfârșitul lunii decembrie 2016. În noiembrie 2018, ea a mai depus o cerere de demisie la CSM, care a fost aprobată. Ulterior, însă s-a răzgândit și și-a retras cererea.

Anticoruptie.md a scris, anterior, despre faptul că Vieru este una dintre judecătoarele din Republica Moldova în privința căreia au fost depuse mai multe sesizări la CSM.

Tatiana Vieru se regăsește printre cei șapte magistrați care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să îi achite despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD. În 2013, ministrul de atunci al Justiției, Oleg Efrim, a cerut cercetarea disciplinară a magistraților pentru implicare în dosarul Registru. În calitate sa de membru al CSM, ministrul a constatat că, atât decizia instanței de apel, cât și a celei de recurs în dosarul Registru versus Intercomsoft LTD, sunt emise cu încălcarea gravă a normelor de drept procesual și material. Oleg Efrim a remis materialele pentru examinare Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privința judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat. Judecătorilor li se imputau grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum încălcarea normelor materiale.

De asemenea, Tatiana Vieru a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul referendumului. Atunci, magistrații au dat câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale, care a respins solicitarea a peste 400 de mii de cetățeni în vederea organizării unui plebiscit pentru modificarea procedurii de alegere a șefului statului. Tot ea a condus completul de judecată care a examinat dosarul diasporei. Moldovenii de peste hotare au contestat în judecată încălcarea dreptului la vot, la alegerile prezidențiale din 2016.

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Tatiana Vieru, au fost obiect de examinare la CEDO, în trei dintre aceste cazuri, Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea libertății de exprimare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X