Trei suspecți care intenționau să vândă uraniu de 3 milioane de euro, reținuți cu ajutorul autorităților moldovene (VIDEO)

Autor: , in Social / 6 decembrie, 2019, 18:44

Procurorii moldoveni, cu sprijinul autorităților din Austria și în coordonare cu Europol, au destructurat o grupare criminală organizată transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice. Au fost reținute trei persoane în Austria și ridicate spre expertizare 860 grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3 000 000 euro.

Cei doi bărbați și o femeie, cetățeni străini, au fost reținuți în Austria la 25 noiembrie pentru păstrare, transportare și comercializare a substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul R. Moldova.

Aceștia au fost reținuți în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze către doi investigatori sub acoperire al autorităților din R. Moldova un container militar cu substanță radioactivă în cantitate de 860 de grame, presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogățit 235, la prețul de 3 000 000 de euro.

Substanța radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autoritățile austriece.

La această etapă, persoanele se află în custodia autorităților austriece. Doi dintre bănuiți au antecedente penale, iar unul din aceștia a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Activitatea ilicită a bănuiților a fost documentată timp de un an, începând din noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, atunci când unul din figuranți – un bărbat, cetățean străin, în vârstă de 37 de ani – și-ar fi desfășurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul Moldovei.

După ce bănuitul i-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și i-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale. Tranzacția a avut loc în Viena.

Suspecții sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea de până la 10 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X