Darea în exploatare a Arenei Chișinău se amână pentru 2020

Autor: , in Social / 7 decembrie, 2019, 12:29

După ce darea în exploatare a „Arenei Chișinău” nu a fost realizată până la termenul stabilit inițial, 14 octombrie 2019, acum se anunță un nou termen. Mai exact, complexul ar urma să fie dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020.

Dacă Guvernul condus de Maia Sandu a avut mai multe critici privind construcția acestui complex, noul șef al Executivului, Ion Chicu, a apreciat „înalt evoluția rapidă și calitatea înaltă a lucrărilor de construcție a complexului”, în cadrul unei inspecții.

„Acest obiectiv are o valoare enormă pentru dezvoltarea sportului, dar și a multor activități culturale în Republica Moldova. Este un exemplu de calitate în organizarea și realizarea lucrărilor. În mai puțin de un an, companiile implicate au reușit, pe teren gol, să dezvolte un complex sportiv care este finalizat în proporție de 98%”, a menționat Ion Chicu.

În prezent, se fac pregătiri pentru testarea infrastructurii și echipamentelor care asigură funcționalitatea complexului sportiv. A fost discutat și subiectul construcției unui drum de ocolire, care urmează a fi executat până la sfârșitul lunii aprilie 2020.

„O dată cu deschiderea acestui complex, sportivii vor avea posibilitatea să se antreneze acasă și să-și mențină pregătirea la un nivel înalt. Este foarte important că orășelul sportiv dispune de toată infrastructura și satisface toate necesitățile de pregătire a sportivilor, inclusiv a olimpicilor”, a adăugat premierul.

„Arena Chişinău” este ridicată pe o suprafaţă de 10 hectare. Complexul sportiv va dispune de o arenă polivalentă, sală mică pentru competiții, club de tenis, bazin olimpic, Aqua Park, o piscină deschisă pe timp de vară – care iarna se va transforma în patinoar, dar şi de o parcare modernă. Lucrările de construcţie sunt efectuate de o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat. Complexul multifuncţional va avea o capacitate de cinci mii de locuri.

Amintim că, Guvernul Filip a aprobat, la sfârșitul lunii mai curent, o hotărâre prin care a efectuat modificări la proiectul de parteneriat public-privat cu privire la construcția Chișinău Arena. La propunerea Ministerului Educației de atunci, Monica Babuc, a fost majorată cu 1,53 milioane de euro investiția pentru darea în exploatare a acestui obiectiv. Precizăm că, costul inițial al arenei era de 43 de milioane de euro, iar în prezent a ajuns la 44,5 milioane de euro.

Construcţia unei arene multifuncţionale a fost anunțată la 13 martie 2018, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova.

La 15 martie 2018, la doar două zile distanță, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care un teren cu suprafaţa de 69,2 hectare de la Stăuceni urma să fie transmis în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru construcţia arenei polivalente.

Pe 23 martie, proiectul a fost deja votat în lectură finală, apoi promulgat de preșdintele Igor Dodon.

Citește și: Maia Sandu afirmă că Arena Chișinău este o escrocherie, iar notarul lui Plahotniuc a primit peste 400 de mii de lei

La începutul lunii iulie curent, fosta prim-ministră Maia Sandu declara că la acest proiect sunt probleme serioase și că la mijloc ar fi vorba de o escrocherie.

„Din analize se pare că avem acolo probleme serioase. E vorba de o escrocherie. Suma de 43 de milioane de euro, evaluată pentru acest proiect, se pare că s-a luat din pod. Nu este clar cum s-a făcut estimarea costului, nu s-a găsit niciun document justificativ pentru acest preț. Iar acum costul este de 44,5 milioane de euro. Există riscuri ca, de fapt, costul real să fie mai mic”, a declarat prim-ministra.

Al doilea semn de întrebare ține de terenul alocat acestui proiect, iar prim-ministra a dezvăluit că termenul de garanție a construcției este doar de un an de zile.

Citește și: (VIDEO) Câți bani trebuie să plătească statul pentru a nu pierde 59 de hectare de la Arena Chișinău

„Investim 44 de milioane de euro, iar garanția e doar de un an de zile. Acest proiect a fost gândit ca o schemă, care să ducă la preluarea bunurilor și terenurilor alocate pentru acest proiect”, a mai spus Sandu.

La începutul lunii octombrie curent, fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, declara că statul ar trebui să mai vireze companiei care construiește „Arena Chișinău” încă 36 de milioane de euro în următorii 12 ani, pentru a nu pierde restul de 59 de hectare de teren din jurul edificiului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X