Dorin Chirtoacă ar putea candida la prezidențialele din 2020; Ce ofertă are pentru partidele proeuropene și unioniste

Autor: , in Politic / Populare / 7 decembrie, 2019, 11:20

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că, informal, în cadrul partidului s-a decis că acesta va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, dacă nu va fi găsit un consens cu forțele unioniste și proeuropene pentru identificare unui candidat comun.

Chirtoacă a declarat în cadrul emisiunii „Cotidianul LIVE” că liberalii poartă deja discuții cu forțe proeuropene și unioniste, în vederea creării unui front comun. Mai mult, PL a transmis o scrisoare de felicitare PLDM cu ocazia a 12 ani de la formare, în care se propune formarea unei mișcări unioniste.

„Le-am trimis o scrisoare de felicitare cu ocazia a 12 ani de la înființare, unde le propun cu text deschis să formăm o mișcare unionistă, exact așa cum am format Alianța pentru Integrare Europeană în 2009 și să apărăm ceea ce am obținut împreună – sârma ghimpată de la Prut a fost scoasă, finanțarea europeană a fost deblocată, parcursul european a începu, a fost semnat Acordul de Asociere, libera circulație în UE. Sper să ajungem la crearea unei asemenea mișcări, o mișcare unionistă, poate după modelul Blocului ACUM”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Liderul PL susține că formațiunea va încerca să discute inclusiv cu cei care la un moment dat au decis să părăsească rândurile PL.

„Practic, purtăm discuțiile cu toate fracțiunile proeuropene și unioniste. Am invitat colegii care au plecat de la noi să revină. Cu domnul Munteanu am avut un schimb de mesaje vineri, dar este ziua de naște a fiicei lui și o să ne vedem săptămâna viitoare. Ne vedem cu reprezentanți ai societății civile. M-am văzut cu domnul Vlad Bilețchi. Vom continua să-i contactăm și pe cei care fug de noi, cum este domnul Octavian Țicu sau domnul Anatol Șalaru. O să mergem la toți. Nu avem niciun orgoliu să încercăm să îi convingem. Dacă o să vrea bine, dacă nu măcar să ne facem datoria. Rezultatele de la alegerile locale ne obligă să discutăm cu toți și să îi chemăm în această mișcare unionistă, care să direcționeze electoratul unionist în direcția mobilizării, motivării și, respectiv, așteptării de a avea deputați unioniști într-un viitor Parlament, indiferent când vor avea loc alegerile”, a mai spus liderul PL.

Cu referire la alegerile prezidențiale de anul viitor, Chirtoacă menționează că în cadrul PL a fot luată o decizie informală cu privire la participarea sa la scrutin, în cazul în care nu va fi găsit un numitor comun cu partidele proeuropene și unioniste.

„Dacă nu se va reuși niciun fel de unificare a partidelor unioniste, dacă nu vom reuși să avem un singur candidat comun, atunci este firesc din partea PL să candidez. O asemenea decizie informală a fost luată la PL. Pentru a nu merge răzlețiți și în toate direcțiile și fiecare să se bată cu pumnul în piept care este mai mare și mai tare, iar Dodon să bată din palme împreună cu PDM și să le creăm spațiu de manevră și posibilitatea de a câștiga mai ușor, este nevoie de un candidat comun”, a mai declarat Dorin Chirtoacă.

Citește și: Maia Sandu ar putea candida la prezidenţialele din 2020

Deputatul Blocului ACUM Platforma DA, Dinu Plîngău, susține că formațiunea optează pentru identificarea unui mecanism potrivit, astfel încât Igor Dodon să fie lipsit de șansa de a obține un nou mandat de președinte.

„Poziția Platformei DA este că pentru prezidențiale trebuie să găsim mecanismul cel mai potrivit în urma unor discuții, inclusiv cu specialiști, în care să-l batem pe Dodon. Alegerile prezidențiale sunt importante. Problema este că domnul Dodon are și un partid destul de mare și o fracțiune destul de mare în Parlament. Trebuie să facem o analiză foarte minuțioasă, cu specialiști, oameni politici care știu toate aceste lucruri și să găsim un mecanism atât de bun încât să nu îi dăm nicio șansă lui Dodon”, a declarat Dinu Plîngău.

Anterior, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), fostul premier, Maia Sandu, a declarat că va candida la prezidențialele de anul viitor, dacă se va ajunge la această decizie în interiorul Blocului ACUM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X