La Aeroportul Chișinău nu sunt respectate drepturile cetățenilor străini neadmiși în țară; Mai multe nereguli, depistate de Avocatul Poporului

Autor: , in Actualitate / Social / 7 decembrie, 2019, 14:29

Oficiul Avocatului Poporului constată că la Aeroportul Internațional Chișinău nu sunt respectate drepturile cetățenilor străini neadmiși în țară, inclusiv ale solicitanților de azil și nu sunt create condiții de ședere temporară a acestora. Concluziile au fost exprimate după o vizită inopinată a angajaților Oficiului Avocatului Poporului (OAP) la Aeroportul Chișinău.

OAP menționează că odăile destinate solicitanților de azil „nu sunt utilizate conform destinației, ci în scopuri personale ale angajaților poliției de frontieră” și lipsește strictul necesar pentru a asigura șederea – lenjeria de pat, pături, pahare și tacâmuri.

„În ambele odăi lipsea lenjeria de pat, pături, pahare și tacâmuri, iar în odaia destinată pentru plasarea bărbaților se aflau lucruri ce aparțin angajaților poliției de frontieră (uniforme pentru femei, haine civile, cizme de damă, sacoșe, încălțăminte)”, spun angajații OAP.

Echipei OAP i-a fost restricționat accesul în două birouri de serviciu ale angajaților, motivându-se că accesul este interzis Oficiului.

Menționăm, că poliția nu are o evidență sau înregistrare a persoanelor plasate în odăile pentru solicitanții de azil. Mai mult, conform unui comunicat remis de OAP, unii angajați ai poliției au exprimat o atitudine negativă vădit pronunțată față de echipa Ombudsmanului în procesul de monitorizare.

În urma verificărilor, s-a constatat că, camera pentru mamă și copil era utilizată în calitate de spațiu de odihnă pentru cetățenii neadmiși – o familie cu un minor, deși odaia respectivă nu este acomodată pentru odihnă pe timp îndelungat și nu asigură intimitate. Potrivit angajaților, acea familie, inclusiv alți doi străini se aflau în acel spațiu începând cu 4 decembrie curent. S-a constatat că cetățenii străini nu au avut acces la aer liber și restricționat accesul la bagaje, și nu li s-a explicat dreptul de a cere azil, angajații poliției de frontieră acționând în conformitate cu procedura de returnare.

„Angajații poliției au menționat că accesul la hrană, apă este asigurat de compania AIR Moldova. Reprezentantul companiei, a informat echipa că în termenul respectiv ar fi asigurat cetățenii străini cu vouchere de alimentare în valoare de 100 lei/ persoană per masă. Totuși cetățenii străini au menționat că au primit doar o singură dată aceste vouchere. Nu există vreo dovadă de confirmare între declarațiile companiei, poliției și victimelor. Acest fapt nu este documentat/ înregistrat de nici o parte. La fel, cetățenii străini nu au avut acces la aer liber și restricționat accesul la bagaje. Ulterior, în cadrul discuțiilor, cetățenii au afirmat echipei de vizită că în țara de origine au fost supuși persecuțiilor, fapt prin care, aceștia refuză categoric să se întoarcă în țara de origine. Menționăm că dreptul de a solicita azil nu a fost explicat de angajații poliției de frontieră, aceștia acționând la procedura de returnare. O listă de drepturi ale persoanelor străine/ neadmise/ solicitanți de azil nu există. Constatăm că unele atribuții ale IGPF în aceste situații sunt îndeplinite formal. Ține de obligația Statului (prin intermediul IPGF) să aducă imediat la cunoștință informațiile despre drepturile și procedurile respective într-o limbă pe care o cunosc, fapt nerespectat în cazul din speță”, conform comunicatului citat.

OAP a constatat că activitatea Poliției de frontieră a fost limitată odată cu reamenajarea Aeroportului, nu există vreo cameră de reținere temporară și/sau un izolator pentru persoanele ce încalcă grav ordinea publică în aeroport/ vion, spații acomodate pentru plasarea cetățenilor neadmiși (nesolicitanți de azil) de până la 24 ore, precum și lipsește o unitate de gardă, pentru asigurarea reacționării prompte la cazurile specifice, precum și înregistrarea și evidență intrării/ieșirii cetățenilor străini neadmiși.

La fel, echipa a fost indignată de prezența masivă a angajaților în civil, care urmăreau activitatea membrilor OAP. Potrivit poliției, aceștia sunt reprezentanții securității SRL AviaInvest. Echipa OAP a concluzionat că reprezentanții securității exercită un șir de atribuții specifice poliției de frontieră în zona de plecare, zona sterilă și spațiile de control. „Acest fapt este inadmisibil, chiar și unei companii private”, conform sursei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X