Scutirea de 50% la importul automobilelor hibride a fost eliminată; Ce prevederi vor intra în vigoare în 2020

Autor: , in Auto / 8 decembrie, 2019, 20:32

Vremuri triste pentru moldovenii care și-au propus să cumpere în anul 2020 automobile dotate cu sisteme de propulsie mild hybrid sau hybrid, scrie autoblog.md.

De curând Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 573 din 27 noiembrie 2019 pentru aprobarea proiectului de lege cu privire la modificarea unor acte legislative, potrivit căruia, scutirile de care am putut beneficia cu toții la procurarea mașinilor dotate cu unul din sistemele mild hybrid și hybrid au fost ridicate total sau parțial.

Hotărârea intră în vigoare doar după ce va fi examinată și votată în Parlament.

Potrivit documentului aprobat de Guvern și care urmează să fie înaintat deputaţilor din Parlament pentru vot, mașinile cu sisteme de propulsie mild hybrid, hybrid sau plug-in hybrid se vor tarifa în felul următor la plata accizului de import:

Plug-in Hybrid – cota accizului se micșorează cu 50% de la poziția tarifară 8703.

Hybrid – cota accizului se micșorează cu 25% de la poziția tarifară 8703.

Mild Hybrid – tarif obișnuit în baza poziției tarifare 8703.

Noile reguli vor avea un impact asupra celor care și-au dorit să importe un automobil rulat cu sistem alternativ de propulsie pe parcursul anului 2020. Chiar dacă potrivit noilor prevederi, automobilele cu sistem de propulsie plug-in hybrid ar fi mai atractive din punct de vedere al accizului, puțini sunt cei care vor avea posibilitatea să importe asemenea automobile la mâna a doua din moment ce acestea au un preț mai mare pe piață în comparație cu sistemele hybrid de propulsie.

Micșorarea cotei accizului cu 25% în cazul automobilelor hibride va duce spre o creștere de preț pe piața automobilelor rulate a acestor vehicule transformându-le în mai puțin competitive cu automobilele dotate cu motoare turbo diesel și pe benzină, astfel existând un risc de creștere a cantității de emisii CO2 aruncate în atmosferă de automobilele ce circulă pe drumurile din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X