Moldovagaz, gata să semneze contractul de aprovizionare cu gaze; Soluția dacă tranzitarea de gaze prin teritoriul Ucrainei va fi oprită

Autor: , in Actualitate / Economic / 9 decembrie, 2019, 18:55

Până la finele anului curent, „Moldovagaz” va semna contracte pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei și pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, va fi semnat un Acord de interconectare cu Ucraina pentru toate punctele transfrontaliere comune. În cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei se pregătește aprovizionarea cu gaze a țării în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic, conform reprezentanților „Moldovagaz”.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a prezidat astăzi ședința operativă desfășurată cu șefii subdiviziunilor structurale ale SA „Moldovagaz”.

Citește și: Criza energetică: Chicu reacționează cu critici dure la adresa lui Sandu și Năstase

În cadrul ședinței, șeful Direcției livrare gaze Valentin Tonu a informat, că în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei se pregătește aprovizionarea cu gaze a țării noastre în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic. În conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022 în perioada 16 – 20 decembrie curent vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România.

Totodată, partenerii SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei” s-au întrunit prin conferință video, în cadrul căreia au abordat subiectele operării punctelor de interconectare comune și asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020.

Conform unui comunicat, s-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina (SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei”) pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe și Căușeni.

Citește și: Maia Sandu cere prezența „de urgență” a ministrului Economiei în Parlament: „Există riscul să înghețăm în ianuarie”

Din partea Republicii Moldova Acordul va fi semnat de către SA „Moldovagaz”, în calitate de proprietar al întregii infrastructuri de transport gaze al Republicii Moldova, care va îndeplini și funcțiile de organizator al serviciului de transport gaze, inclusiv pe teritoriul Transnistriei, SRL „Moldovatransgaz”, în calitate de operator de transport gaze pe teritoriul din dreapta Nistrului, iar din partea Ucrainei – de către „Operatorul sistemului de transport gaze” din Ucraina.

În același timp, se vor mai încheia Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei și Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

„Președintele Consiliul de Administrație SA „Moldovagaz” a ordonat ca toate aceste documente să fie coordonate până pe 12 decembrie 2019 și transmise spre aprobare în cel mai scurt timp organelor de conducere ale SA „Moldovagaz”. Semnarea acestor acorduri va avea loc până la finele 2019”, se arată în comunicatul remis.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X