Foto: privesc.eu

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr solicită autorităților să inițieze o celulă de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea Guvernului, sectorului energetic, experți naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză privind alimentarea Republicii Moldova cu gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2020. Mai mult, reprezentanții formațiunii cer demararea de urgență a tuturor formalităților necesare pentru semnarea unor noi acorduri cu autoritățile de la Moscova și Kiev, pentru a asigura livrarea gazului rusesc în țara noastră.

„Considerăm imperios necesar ca la etapa actuală cel puțin Moldova Gaz să inițieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opțiunii în situația în care Moldova va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alta țari decât Rusia. Asemenea oportunitate există și vecinii noștri au propus deja o astfel de soluție. În acest sens, se impune crearea de urgență a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experți naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză cu soluții clare”, spun reprezentanții Platformei DA.

Dacă nu se va ține cont de sugestiile Platformei, reprezentanții acesteia spun că își rezervă dreptul să declanșeze acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor decidenților vinovați.

„Republica Moldova traversează o perioadă dificilă, marcată și de recenta criză politică soldată cu demiterea guvernului reformator și pro-european al blocului ACUM. Sistemul energetic al țării, șubrezit de-a lungul anilor din cauza gestionării sale defectuoase, e pe cale să se prăbușească inclusiv din lipsa unor alternative viabile de alimentare a acestuia cu resurse energetice variate și suficiente. Punctul vulnerabil a atins apogeul acum când divergențele dintre Rusia și Ucraina privind condițiile semnării unui nou contract de tranzit al gazelor nu au fost depășite, iar documentul în vigoare expiră la 31 decembrie 2019. În aceste circumstanțe, Republica Moldova este singura ţară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze și energie electrică, lăsând sute de mii de oameni pradă gerului și întunericului. În fapt, oamenii ar avea de suportat consecințele gestionării frauduloase, iresponsabile și criminale a sistemului energetic, a lipsei până în prezent a unei reţele de alternativă de aprovizionare cu gaze și energie electrică”, susțin reprezentanții Platformei DA.

Conform acestora, în lipsa unui contract dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul de gaze, o primă soluție de alternativă pentru depășirea temporară a crizei era aprovizionarea cu gaze utilizând reversul conductei transbalcanice, care are capacități limitate și nu acoperă în totalitate consumul țăriii noastre, dacă excludem Transnistria, Cuciurganul asigurând în proporție de 70 la sută piața Republicii Moldova cu energie electrică obținută în urma valorificării gazelor rusești.

Platforma Demnitate și Adevăr, prin vocea vicepreședintelui Platformei DA şi al Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut în plen Ministrului Economiei și Infrastructurii să se prezinte în Parlament cu informații exhaustive despre măsurile întreprinse în vederea depășirii unei eventuale crize.

„Spre marele nostru regret, majoritatea PD-PSRM a respins inițiativa Platformei DA, apropiind astfel țara de un dezastru social-economic fără precedent. În aceste condiții incerte, președintele și guvernul său aservit dau asigurări contradictorii pe la televiziuni că nu ar exista motive de îngrijorare. În timp ce Igor Dodon se dă cu părerea (fără a oferi mai multe detalii tehnice și garanții de realizare) că indiferent de relațiile dintre Rusia și Ucraina pe subiectul tranzitului, Moldova va primi gaze din Federația Rusă și după 1 ianuarie 2020 prin trei modalități de furnizare, guvernul Chicu a decis în regim de urgență inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru obținerea unui credit în vederea procurării unor cantități de gaze naturale din Ucraina sau Uniunea Europeană. Urgența si obscuritatea acestor acțiuni, care denotă o panică vădită, ridică și mai multe semne de întrebare, inclusiv privind condițiile acestui credit de urgență, cuantumul prețului la gazele procurate în plină iarnă și alte aspecte ce țin de transparența actului decizional”, mai spun reprezentanții Platformei DA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here