Foto: Poliția RM

Un grup infracțional format din moldoveni și cehi, cu vârste între 30 și 45 de ani, a fost demascat în urma unei operațiuni comune între Poliția R. Moldova și Serviciul Vamal al Cehiei. Activitatea grupului a fost documentată timp de zece luni, iar valoarea capturii de țigări de contrabandă constituie peste 19 milioane de euro.

Suspecții deghizau activitatea de contrabandă și de producere clandestină a țigărilor, cu ajutorul unor companii înregistrate în R. Moldova. Membrii grupării foloseau camioane înregistrate pe aceste companii în pe teritoriul UE, iar ulterior au direcționat producerea clandestină a țigărilor pe teritoriul Cehiei.

Astfel, la 15 octombrie 2019, autoritățile din Cehia au inițiat proceduri penale pentru suspiciunea infracțiunii de evaziune fiscală și plăți obligatorii similare.

Suspecții s-au dovedit a fi un grup criminal bine organizat, cu o ierarhie stabilită între ei, care își desfășurau activitatea în mai multe țări europene.

Gruparea era condusă de moldoveni, persoane responsabile de achiziționarea componentelor importante pentru fabricarea ilicită a țigărilor și de transportarea lor la locul de producție din Ralsko, Cehia.

La 2 decembrie 2019, acest grup infracțional a fost reținut în flagrant, în timp ce încărcau țigările într-un camion cu numere de înmatriculare moldovenești, care aparținea unuia dintre reținuți.

De asemenea, au fost efectuate percheziții în mai multe clădiri din Cehia, unde au fost găsite un număr de 180 de paleți, cu componente importante pentru producția de țigări și deșeuri provenite din producția de tutun. În timpul percheziției a încăperii, unde a fost instalată fabrica clandestină a țigaretelor din Ralsko, au fost depistate o linie completă de producție a țigărilor, un tăietor de tutun și o tocătoare de tutun, componente de țigări și un total de 8 550 000 de țigări L&M și Richmond, precum și documente personale românești falsificate folosite de suspecți în activitățile infracționale.

Astfel, cinci moldoveni au fost arestați în Cehia, iar patru cehi au fost trimiși în custodie de către judecător, pe baza unei propuneri a procurorului de supraveghere.

Persoanele reținute riscă închisoare de până la zece ani.

Oamenii legii desfășoară măsuri speciale de investigații pentru stabilirea tuturor membrilor grupului, precum și inițierea investigațiilor financiare pentru depistarea veniturilor ilegale în urma activităților infracționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here