O sculptură în memoria femeilor, victime ale violenței în familie, a fost inaugurată la Valea Morilor (FOTO)

Autor: , in Social / 10 decembrie, 2019, 16:32

De ziua drepturilor omului, Ambasada SUA în R. Moldova a inaugurat în parcul Valea Morilor sculptura-simbol în memoria femeilor care și-au pierdut viața în rezultatul violenței în familie.

„Aducem un omagiu victimelor care și-au pierdut viața ca urmare a violenței în familie. Acest fenomen nu este doar o problemă individuală sau familială, ci o preocupare la nivel de comunitate. […] Vă încurajez să continuați eforturile pentru punerea în aplicare a strategiei naționale și a planului de acțiune pentru combaterea violenței împotriva femeilor”, a declarat ambasadorul american Dereck J. Hogan, asigurând de asistența misiunii diplomatice în acest domeniu.

În perioada 2014-2018, în R. Moldova și-au pierdut viața 144 de femei în rezultatul actelor de violență exercitate de partenerul de viață sau un alt membru al familiei.

„Suntem la etapa în care Republica Moldova urmează să-și asume angajamentul de ratificare a Convenției de la Istanbul, o asumare de condamnare și combatere concretă a acestui fenomen. Este importantă monitorizarea fiecărui caz de deces, să vedem cum a reacționat fiecare dintre autorități și ce poate fi făcut pentru a preveni astfel de cazuri”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Datele statistice naționale relevă că, în 2018, victime ale violenței în familie au fost 778 de femei și 220 de bărbați, iar agresori au fost 908 bărbați și 90 de femei.

„Violența în familie rămâne a fi una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea noastră. Vin cu un apel către victimele violenței în familie, care luptă în tăcere, le îndemn să nu tolereze violența, să apeleze serviciul unic 112 sau cel mai apropiat sector de poliție.

Pe parcursul acestui an, poliția a emis peste 3 mii ordine de restricție de urgență în privința agresorilor. Vă asigur că vom depune și în continuare eforturi considerabile, astfel încât intervenția poliției în prevenirea și combaterea cazurilor de violență în familie să fie una neîntârziată”, a spus ministrul de Interne Pavel Voicu.

„Mă adresez și organelor competente, când apelează o victimă a violenței în familie după ajutor, nu identificați formule de împăcare cu agresorul, ci aplicați legislația din domeniu”, a îndemnat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Evenimentul are loc în contextul Campaniei Naționale „16 zile de activism împotriva violenţei în baza de gen”, sub genericul – Ai dreptul să trăiești în siguranță!.

O statuie similară a fost inaugurată și în Parcul Kirova de la Tiraspol.

În anul 2017, în lume, au fost omorâte intenționat 87 000 de femei. Din această cifră, 58% au fost ucise de partenerii lor intimi sau membri ai familie. Drept urmare, 137 de femei din lume sunt omorâte zilnic de un membru al propriei lor familii. Peste 30 000 din numărul femeilor omorâte intenționat în anul 2017 au fost ucise de partenerul lor intim (fost sau actual partener) – persoana în care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă încredere deplină.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X