Oleg Sternioală, lipsit de imunitate de judecător

Autor: , in Social / 10 decembrie, 2019, 10:53

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl suspendă din funcție pe vicepreședintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Oleg Sternioală. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a CSM.

Cu șapte voturi pro și unul contra, CSM a admis astfel sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Roibu, referitor la eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare a judecătorului Oleg Sternioală.

De menționat că, la 4 noiembrie curent, Sternioală a fost reținut pe un termen de 72 de ore, după ce procurorii anticorupție în comun cu ofițerii CNA au desfășurat percheziții la domiciliul și locul de muncă al acestuia.

Peste două zile acesta a fost eliberat din izolatorul Centrului Anticorupție (CNA). Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, care au respins în acest fel cererea procurorilor anticorupție privind plasarea lui Sternioală în arest preventiv pentru 30 de zile.

Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

Verificările premergătoarei anchetei arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

„Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale”, conform procurorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X