ONG: Eliberarea bărbatului care ar fi abuzat sexual doi copii din Cahul arată „cât de slabă și compromisă este justiția”

Autor: , in Social / 10 decembrie, 2019, 18:13

Decizia de eliberare din arest a cetățeanului olandez care ar fi abuzat sexual doi copii din raionul Cahul „confirmă, o dată în plus, cât de slab și compromis este sistemul de justiție în raport cu cazurile de abuz sexual față de copii”, susține asociația „La Strada”.

Potrivit asociației, care face trimitere la cauza penală, instanța nu a ținut cont de circumstanțele agravante ale faptelor comise de bărbat.

„Pe lângă faptul că s-ar fi întâlnit cu regularitate cu copiii, învinuitul ar fi obișnuit să-și invite și alți prieteni, pentru aceleași scopuri ilegale. Perioada îndelungată în care au fost exploatați sexual copiii, relația de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor și faptul că minorii nu percepeau caracterul relației în care erau implicați constituie, la fel, circumstanțe agravante. Aceste detalii dovedesc cât de sensibil este acest caz și cât de vitală este evitarea oricărui contact dintre abuzator, copii și familia acestora. Iar această condiție poate fi asigurată doar prin arest preventiv”, se arată într-un comunicat al organizației.

Potrivit asociației, eliberarea inculpatului care a fost extrădat din Georgia în R. Moldova este un semnal direct pentru comunitatea internațională precum că „în R. Moldova turismul sexual este acceptabil, că nu recunoaștem problema abuzului sexual față de copii și că, în anumite circumstanțe, drepturile învinuitului pot prevala asupra drepturilor copilului de a fi protejat de exploatare sexuală”.

O asemenea practică este inadmisibilă, mai ales că cetățeanul olandez nu acționa de unul singur, ci făcea parte dintr-o rețea internațională de turiști sexuali, susține organizația „La Strada”.

„Decizia luată de instanța de la Cahul transmite tuturor turiștilor sexuali „invitația” de a vizita Republica Moldova să exploateze sexual copiii. Aici chiar poți „să-ți încerci norocul”, pentru că este foarte ușor să scapi de pedeapsă”, se mai arată în comunicat.

„Nu ne rămâne decât să sperăm că procurorii PCCOCS vor rămâne fermi pe poziții, iar instanța nu va lăsa interesele sistemului să compromită viața, bunăstarea și interesul superior al copilului”, conchid cei din asociația „La Strada”.

Amintim că la data de 2 decembrie dosarul inculpatului a fost expediat în instanța de judecată. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că ar fi abuzat sexual doi copii din raionul Cahul, în anii 2015-2018.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X