Foto: hominibus.asia

Comisia de la Veneția și-a publicat opinia pe tema modificărilor la Legea Procuraturii, care vizează dreptul Ministerului Justiției de a propune Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) o listă scurtă de candidați la funcția de procuror general al R. Moldova.

Opinia Comisiei de la Veneția (Amicus Curiae Brief) a fost solicitată de președintele Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan. Decizia Curții Constituționale a venit după o sesizare depusă, pe 23 septembrie, la CC, de un grup de deputați PDM, care susțineau că proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei înseamnă de fapt supunerea politică directă a Procuraturii Generale.

Astfel, Comisia de la Veneția a statuat că este la latitudinea Curții Constituționale să decidă dacă diminuarea rolului CSP în procesul de numire a unui procuror general este sau nu constituțională. Totodată, Comisia susține că într-adevăr, rolul CSP-ului în acest proces a fost redus.

Totodată, Comisia de la Veneția nu vede încălcări sau neconformități cu standardele europene în oprirea concursului CSP pentru selectarea unui procuror general și inițierea unui alt concurs în baza unor noi modificări legislative.

Litvinenco: Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene

Potrivit fostului președinte al Comisiei juridice din Parlament, Sergiu Litvinenco, principala concluzie este că Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene.

„Dar, după cum e și firesc potrivit prevederilor noastre constituționale, Comisia spune că doar Curtea Constituțională este în măsură să decidă dacă legea este constituțională sau nu”, a scris deputatul PAS pe contul său de Facebook.

„Dincolo de aceste aspecte, acum cred că trebuie să dăm „Cezarului ce este a Cezarului”. Și lui Fadei Nagacevschi, care a spus că Comisia de la Veneția nu este îndreptăţită să se expună pe marginea legilor (ci doar a proiectelor de lege). Și lui Bolea, Novac și alți juriști „notorii” care țipau ca din gură de şarpe pe la toate televiziunile din țară (nu doar la cele 4-5 care aparțin de facto PSRM), că legea nu ar corespunde standardelor și, prin urmare, ar fi neconstituțională. Decizia Comisiei demonstrează că au minţit. Dar aceasta le este meseria…”, a mai scris Litvinenco.

Amintim că fosta alianță PSRM-ACUM, creată în Parlament la 8 iunie curent, a adoptat modificări la Legea Procuraturii, prin care a fost modificat procesul de selectare a procurorului general. Noul sistem presupune organizarea unui concurs de către o comisie formată de Ministerul Justiției și înaintarea către CSP a doi candidați la funcția de procuror general, urmând ca CSP să aleagă una dintre candidaturi, pe care o va propune șefului statului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here