Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au convenit luni să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la sfârşitul lunii martie, potrivit unei declaraţii comune adoptate la încheierea unui summit la Paris în format Normandia dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei, relatează AFP.

Părţile sunt de acord cu privire la ”obiectivul de a proceda la o dezangajare a forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în declaraţia comună.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat un schimb al tuturor prizonierilor cu separatiştii pro-ruşi prevăzut înainte de sfârşitul anului, potrivit unei declaraţii făcute la încheierea primei întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Paris, scrie Agerpres.

Părţile ”vor contribui la eliberarea reciprocă înainte de 31 decembrie a persoanelor deţinute potrivit principiului ‘toţi tuturor împotriva tuturor’ ”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Putin şi cu şefii de stat francez şi german.

Putin – Pas spre dezascaladare

”Procesul se dezvoltă în direcţia bună, deoarece au existat schimburi de prizonieri, pentru că am ajuns la o dezangajare în trei puncte cheie şi pentru că ne-am regăsit în acest format Normandia”, a declarat preşedintele Putin după acest summit la Paris cu omologii săi din Ucraina, Franţa şi Germania.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul că au fost obţinute rezultate ”puţine” privind războiul cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în cursul summitului de la Paris.

”Au fost abordate multe probleme, omologii mei au spus că este un rezultat foarte bun pentru o primă întâlnire. Pentru mine, o spun sincer, este foarte puţin: aş dori să rezolv mai multe probleme”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea acestui summit privind Ucraina în formatul Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina).

Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii ruşi, germani şi ucraineni să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina; ultima reuniune a avut loc în 2016 în Berlin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here