Sursa foto: Facebook/Vladislav Gribincea

Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo „a jonglat cu legea” în cazul deciziei de a-l suspenda pe Viorel Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție și de a institui un control asupra instituției, susține Vladislav Gribincea, fostul contracandidat al lui Stoianoglo pentru șefia procuraturii.

Într-o postare pe Facebook Gribincea spune că formal, procurorul General poate face asa rocade (delegarea pentru 30 de zile fărp acordul procurorului), însă nu oricând şi nu cu oricine.

„Delegarea nu este o sancţiune, ci o măsură de management, chemată să răspundă unor urgențe din procuratura în care se aduce procurorul. Nu cred că la Procuratura Generală exista crize care ar putea fi soluționate în timp de o lună prin aducerea acolo a domnului Viorel Morari”, consideră Gribincea, autorul actualei legi a Procuraturii.

El este de părere că delegarea se face într-o funcţie similară sau mai înaltă, de altfel, ar fi vorba despre o retrogradare de facto.

„Dispunerea în aceeași zi a controlului la procuraturile specializate trădează scopul real al delegării dlui Morari (sper să nu fie alt scop!) – facilitarea controlului. Controlul putea fi efectuat și fără delegarea dlui Morari! În orice caz, scopul real al delegării confirmă ilegalitatea acesteia. Legea nu poate fi fentată așa cum convine, mai ales de către procurori. Procurorul-șef al unei procuraturi specializate este independent și nu poate fi suspendat așa cum s-a făcut (de facto, este vorba de o suspendare din funcția de conducător al procuraturii specializate). Această trezește mari întrebări cu privire la independența de facto al acestor procuraturi, chestiune prevăzută expres de lege!!!”, concluzionează Gribincea.

Amintim că decizia lui Stoianoglo a fost deja atacată în instanță de Morari. Mai mult, acesta a spus că nu-i va primi în Procuratura Anticorupție pe cei 21 de procurori trimiși de Stoianoglo pentru a efectua controlul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here